POČELA JE KORIZMA Danas je Pepelnica ili Čista srijeda

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Danas je Pepelnica ili Čista srijeda kojom započinje korizma, vrijeme kada traje poseban oblik pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva. 

Pepelnica svojom simbolikom poziva vjernike na dublje promišljanje i promjenu srca. Naziv joj potječe iz obreda pepeljenja, kad svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom pravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: ‘Obratite se i vjerujte evanđelju’. Ponegdje se mogu čuti i riječi iz ranijih obrednika: ‘Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti’.

Pepeo kojim se vjernici posipaju dobiva se od spaljenih grančica prošlogodišnje Cvjetnice, a posipanje pepela u kršćanskoj tradiciji označava pokoru i spremnost na novi život.

Pepelnica uvijek pada u srijedu. Da bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom.

Postiti znači najesti se jednom do sita u danu, a ne mrsiti znači ne jesti meso. Obično se osim mesa ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi, a naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)