Počeli arhiđakonatski susreti župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća Požeške biskupije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U skladu sa zaključcima nedavne jesenske sjednice Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije, u prvom tjednu došašća započeli su susreti članova župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća u četiri arhiđakonata Požeške biskupije. Spomenuti arhiđakonatski susreti imaju za cilj pomoći pastoralnim vijećnicima u zauzetijem ostvarivanju njihovih zadaća djelovanjem u tri radna odbora, određena Pravilnikom župnog pastoralnog vijeća te promicanju pastoralnih inicijativa u župnim zajednicama, na čelu sa svojim svećenicima, a župnim ekonomskiM vijećnicima u suodgovornom vođenju brige za župna vremenita dobra. U Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu, u ponedjeljak 4. prosinca 2023. održan je prvi takav susret u kojem su sudjelovali pastoralni i ekonomski vijećnici iz župa Zapadno-slavonskog arhiđakonata, odnosno Pakračkog i Novljanskog dekanata.

Nakon molitve i pozdrava zapadno-slavonskog arhiđakona Milana Vidakovića, prisutnim vijećnicima i svećenicima prigodnu riječ uputio je požeški biskup Antun Škvorčević. Zahvalivši arhiđakonu na riječima dobrodošlice, biskup je pozdravio sve nazočne. Osvrnuvši se na hladnoću toga dana, podsjetio ih je da postoje izvanjska stanja koja mogu nauditi našem tijelu, ako ga dobro ne zaštitimo, ali da postoji i ono nutarnje stanje našega duha, jedinstvene i neponovljive osobe, kojem također valja posvetiti brigu, kako ne bismo iznutra postajali sve hladniji za Boga i život, ravnodušniji, a možda i sve mračniji. Kazao je kako je dobro da nam na početku svake liturgijske godine dolazi Advent, koji nas podsjeća da smo bića koja se iznutra mogu ponovno zagrijati, pokrenuti, prosvijetliti i obnoviti. Izrazio je uvjerenje da svi oni koji su došli na ovaj susret razumiju koliko je važno htjeti nešto učiniti sa sobom, otvoriti se u svojim srcima Bogu, poželjeti biti više njegovi, njegovati njegovu prisutnost u sebi, s njime surađivati, da se po nama ostvaruje njegovo djelo koje je naumio za nas u Isusu Kristu. Kazao je kako u Adventu pred nas nastupaju velike osobe koje nam svojim primjerom tumače tko mi jesmo i tko možemo biti.

Među njima je prva Isusova majka, Blažena Djevica Marija, koju susrećemo u prizoru navještenja Božjeg nauma u Sinu njegovu Isusu Kristu. Mnogi su u njezino doba bili ravnodušni za Božje inicijative, međutim ona jednostavna nazaretska djevojka pred Bogom se pokazala zauzetom u nastojanju oko razumijevanja njegova nauma te s njime surađuje. Napomenuo je kako je suradnja s Bogom u njegovu djelu spasenja svijeta temeljno poslanje Crkve. Ona je zajedništvo ljudi koji prihvaćaju Božje naume u Isusu Kristu, i surađuju s njime da ono u snazi Duha Svetoga bude i danas živo. Dok različite udruge i organizacije u hrvatskom društvu nastoje zauzeto promicati neke svoje ideje i ostvarivati neki svoj cilj, članovi Isusove Crkve ne bi smjeli biti ravnodušni za Božje djelo, ustvrdio je biskup. Naime, u djelu koje je Bog ostvario za nas prepoznajemo svoje dostojanstvo, veličinu i smisao, te osjećamo kako je časno biti njegovim suradnicima. Zahvalio je vijećnicima i drugim suradnicima što s navedenog polazišta nastoje promišljati o sebi i o poslanju koje im je povjereno u njihovim župama, te ih je potaknuo neka i druge pozivaju da poput njih budu aktivni članovi župne zajednice.

Govoreći o konkretnim zadaćama koje na početku nove liturgijske godine želimo ostvarivati po primjeru Marijina ponizna i velikodušna služenja, biskup je pozvao vijećnike neka nastave djelovati sinodalno kako nas je potaknula Opća biskupska sinoda o sinodalnosti Crkve u Rimu, koja je nedavno završila. Ustvrdivši da je Crkva syn-hodós, zajednički hod, i da je Bog odlučio spasiti ljude ne pojedinačno, nego putem zajedništva, odnosno pripadnosti narodu Božjem, Crkvi, kako kaže Drugi vatikanski sabor. To se treba očitovati u djelovanju svih članova Crkve. Naime, ne može svećenik sâm ostvariti ono što je njezino poslanje, nego u zajedništvu s vjernicima, u kojem svi osluškuju Duha Svetoga, prepoznaju što je Božja volja u Isusu Kristu i nastoje to ostvariti u svom osobnom i zajedničkom životu te svjedočiti svima ljudima. Potaknuo je vijećnike da u suvremenom društvu koje je obilježeno individualizmom i naglašavanjem osobnih prava i sloboda, oni budu zauzeti članovi zajedničkog hoda Crkve. Kad god u ime Božje i s naslova vjere u Isusa Krista njegujemo duh suradnje i međusobnog povjerenja, događa se Crkva i ostvaruje u svojoj sinodalnosti, ustvrdio je biskup. Pozvao je vijećnike da na ovom susretu razbude u sebi tu svijest i učvrste se u opredjeljenju da budu dobri Božji radnici u zapadno-slavonskom dijelu Požeške biskupije i naše Hrvatske domovine. Poželio je da bude blagoslovljeno sve što će nastojati učiniti na ovom susretu i u svojim župama u pripravi za Božić.

Potom je upravitelj Pastoralnog centra Požeške biskupije Robert Kupčak prikazao tijek i svrhu susreta koji je bio podijeljen u četiri dijela, a obuhvatio je djelovanje župnih pastoralnih vijeća prema njihova tri radna odbora te djelovanje župnih ekonomskih vijećnika u skladu s važećim crkvenim propisima. U okviru djelovanja Odbora za naviještanje Župnog pastoralnog vijeća o važnosti obiteljske zajednice i bračnih susreta progovorio je vjeroučitelj Šimun Klarić, a osobnim svjedočanstvom dugogodišnjeg životnog iskustva i djelovanja u bračnom pastoralu dopunili su ga bračni par Ivan i Anđelka Mađerčić. O važnosti promicanja liturgijskih službi u euharistijskom slavlju i organiziranog pristupa napose ministrantima i lektorima, te potrebi zauzetijeg pristupa molitvi za duhovna zvanja kroz biskupijsko Djelo za duhovna zvanja, u djelokrugu Odbora za liturgijski i molitveni život govorili su zatim upravitelj Pastoralnog centra Robert Kupčak i vjeroučiteljica Tihana Petković. Predstavljajući djelovanje Odbora za karitativnu djelatnost, ravnateljica biskupijskog Caritasa Katarina Paulić i vjeroučiteljica Ivana Žavcar Tokić prikazali su načine i mogućnosti organiziranog župnog karitativnog djelovanja. Posljednji dio susreta bio je posvećen pitanju „suodgovornosti župnika i župnog ekonomskog vijeća u brizi za župna vremenita dobra“ o kojemu je govorio biskupijski ekonom Robert Mokri.

U predstojećim danima održat će se susreti župnih pastoralnih i ekonomskih vijećnika u preostala tri arhiđakonata – u četvrtak, 7. prosinca 2023. u Hrvatskom domu u Slatini za Slavonsko-podravski arhiđakonat; u subotu, 9. prosinca 2023. u Dvorani sv. Terezije u Požegi za Katedralni arhiđakonat te u ponedjeljak, 11. prosinca 2023. u Dvorani Župe Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški za Posavki arhiđakonat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)