Početak nove nastavne godine u katoličkim školama Požeške biskupije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U ponedjeljak, 4. rujna 2023. godine započela je nova nastavna godina u gimnazijama i katoličkim osnovnim školama Požeške biskupije. U klupe Katoličke osnovne škole u Požegi sjeli su đaci prvaci u dva odjeljenja, jednako tako u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici a u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj u jedno odjeljenje. Najmlađe đake u požeškoj Osnovnoj školi srdačno su dočekali i pozdravili učitelji na čelu s ravnateljem Franom Barišićem, a na susretu s prvašićima i njihovim roditeljima bio je i biskup Antun Škvorčević te predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole Ivica Žuljević. Upriličen je kratak prigodni program, u kojem je nastupio školski pjevački zbor, a učenici drugih razreda izveli su igrokaz. Potom se učenicima i njihovim roditeljima obratio ravnatelj Barišić, poželjevši đacima uspjeh u prvoj školskoj godini, a roditeljima dobru suradnju s učiteljima i drugim djelatnicima škole.

Biskup Antun je u svojoj prigodnoj riječi kazao prvašićima kako su danas krenuli u školu i postali učenici da bi stjecali znanja o važnim pitanjima našeg života. Spomenuo je kako su učenici drugih razreda u svom nastupu posvjedočili da su već naučili sve brojke i slova, te još ponešto. No, rekao je, škola ima i jedno drugo značenje, koje nadilazi znanje. Zapitao je prvašiće je li se više raduju kad je vedro i sunčano ili kad je tmurno i kišovito. Čuvši odgovor kako vole više sunce nego oblake, upozorio ih je kako u našem srcu može biti sunčano ili tmurno, te ono određuje naš život više nego li znanje koje smo usvojili i dio čega ćemo brzo zaboraviti. Podsjetio ih je kako je u njihovim srcima sunčano kad ih mama, tata i drugi iz obitelji vole, a da se upisom u Katoličku osnovnu školu proširio krug onih koji ih vole: od ravnatelja i učitelja, do svih drugih koji im služe. Kazao je da postoji još nešto jako važno: u Katoličkoj školi svaki radni dan započinje molitvom. Ona je otvaranje našega srca Isusu Kristu, koji je na križu posvjedočio koliko je velika njegova ljubav za nas, moćna pobijediti i mrak smrti. Biskup je istaknuo kako ljudi već dvije tisuće godina imaju snažno iskustvo da kad u povjerenju otvore svoja srca Isusu, on ih iznutra obasjava pa postaje svijetlo i ono što su naučili u školi te tako najbolje vide sebe i svijet oko sebe, prihvaćaju jedni druge s radošću i poštovanjem. Potaknuo je djecu neka u svojoj katoličkoj školi zajedno s učiteljima tragaju za onim što je lijepo i svijetlo u njihovim srcima po Božjoj blizini u njima.

Izrazio je radost što su se njihovi roditelji opredijelili za školu u kojoj će osim brojki i slova nastojati prijateljevati s Isusom i primati od njega svjetlo u srcu. Uputivši im dobrodošlicu, biskup je zaželio da im dani u školi budu blagoslovljeni.

Potom je uslijedilo predstavljanje učiteljica, koje su prozvale prvašiće i pošle s njima prvi puta u učionicu kako bi sjeli u školske klupe. Sličan program prvoga školskog dana odvijao se i u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici i Novskoj. Ravnatelji Ivan Mikolić i Krunoslav Juraković pozdravili su sve prisutne u ime osnivača Škole biskupa Antuna Škvorčevića i zaželjeli dobrodošlicu novim učenicima prvog razreda i njihovim obiteljima, zahvalivši im za ljubav i žrtvu kojom će pratiti svoju djecu u osnovnoškolskom obrazovanju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)