Početna konferencija projekta „Požeški limači faza II.“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Grad Požega, u partnerstvu s Dječjim vrtićem Požega, u okviru poziva „Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ provodi projekt pod nazivom „Požeški limači faza II.“ kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“. Projekt koji je u punom iznosu sufinanciran sredstvima EU vrijedan je 1.838.950,96 kn, a provodi se od siječnja 2022. do rujna 2023. godine – prenosi Grad Požega.

Početna konferencija projekta održana je danas u prostoru DV Požega u Rudinskoj ulici, a prisustvovale su joj ravnateljica DV Požega Sanela Kovačević, ravnateljica LORA Požega Ida Dumančić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege Andreja Menđel, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović te drugi uvaženi gosti.

Demografski deficit te opće društvena letargija izazvana ekonomskim i institucionalnim nedostatcima stvaraju strateški izazov koji bi se mogao ublažiti različitim mjerama populacijske politike, a projekti poput “Požeških limača” dobar su iskorak ka demografskom razvitku i revitalizaciji društva. Uvođenjem poslijepodnevnog rada u Dječji vrtić Požega ponuđena je bolja usluga čuvanja djece u odgojno obrazovnoj ustanovi te olakšana organizacija privatnog i poslovnog života mladih obitelji.

O značaju ovoga projekta za rad Dječjeg vrtića Požega rekla je njegova ravnateljica Sanela Kovačević.

  • Drago mi je da smo ponovno dio jedne priče gdje glavnu ulogu imaju upravo djeca. Zahvaljujem našem osnivaču Gradu Požegi, što su prepoznali potrebu za unapređenjem usluga u poslijepodnevnom radu te naravno zahvaljujemo Razvojnoj agenciji Lora što su se aktivno uključili u ponovnu realizaciju projekta. Time su nam omogućili uspješnu ispunu i aplikaciju projektne dokumentacije. Aktivnosti projekta započele su u siječnju, te su povratne informacije pozitivne. Produljenjem vremena boravka djece u našem vrtiću do 20,30 sati značajno olakšava našim korisnicima usklađivanje poslovnog i obiteljskog života. – rekla je ravnateljica.

Jedanaest je djelatnika koji obavljaju produženi rad s djecom, na dvije lokacije – Dječji vrtić u Rudinskoj i vrtić Cvjetna livada. Kao jedan od očekivanih rezultata projekta je osiguravanje usluga koje doprinose ravnoteži poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima uključenima u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja stoga je provedeno 12 javnih poziva/ natječaja za zapošljavanje, sklopljeno 12 ugovora o radu na pola radnog vremena, održano 16 edukacija/radionica/osposobljavanja, ishođeno 12 potvrda o završenim edukacijama, kreiran 1 poseban program, te kreiran program za djecu s teškoćama u razvoju.

Grad Požega prepoznao je potrebu poticanja cjelodnevnog rada ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a u ime gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića obratila se pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Andreja Menđel.

  • Ovo je jedan od značajnih projekata koji se odnose na socijalnu i društvenu komponentu, kao što je ravnateljica i rekla, projekt je započeo u siječnju, ali naša priča je započela puno prije. Gotovo godinu dana je od same prijave do njegove provedbe, drago nam je da smo uspjeli osigurati volju, kapacitete i motivaciju. Sigurna sam da se s ovim jedna lijepa priča nastavlja, ovaj Poziv je prepoznat na razini države kao dobar i kao motivirajući za jednu vrstu demografskih mjera budući da dolazi do usklađenja života za zaposlene. Isto tako, nama je jako bitno u ovoj socijalnoj komponenti da se zapošljavanjem svih vas nezaposlenih, nadamo se da će iz tog razloga biti što više ovih projekata. – rekla je pročelnica Menđel.

Projekt je predstavila njegova voditeljica Jelena Vidović, a program su svojim nastupom uljepšali polaznici mješovitih vrtićkih skupina Limači i Točkice.

Podsjetimo, od 24. listopada 2018. do 24. travnja 2021. godine Grad Požega bio je nositelj projekta „Požeški limači“ kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 1.690.407,59 kuna. Projekt se sastojao od šest elemenata među kojima su jačanje ljudskih kapaciteta kroz zapošljavanje dviju odgojiteljica, psihologa, defektologa, pomoćnog kuhara, kuhara i dvije spremačice koji su svi prošli edukacije financirane unutar projekta, zatim prehrana djece u sklopu aktivnosti poslijepodnevnog rada, rad u posebnom programu informatičke pismenosti, te nabavu didaktičke opreme.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *