Polaznici Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran“ u Gornjoj Stubici se prisjetili legende Rudolfa Perešina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Polaznici 22. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe (VDI) pri Dočasničkoj školi Hrvatske vojske  “Damir Tomljanović Gavran“, u srijedu 25. listopada, su u sklopu radne posjete Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinsko – zagorskoj županiji posjetili i Gornju Stubicu. Tu su, baš na dan kada se obilježava godišnjica povijesnog preleta hrvatskog junaka Rudolfa Perešina MiG-om 21 u austrijski Klagenfurt te njegovih riječi “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate“, upalili lampion kod spomenika podignutom u njegovu čast i pozdravili ga vojničkim pozdravom – prenosi zagorje-international.hr.

Međunarodnoj skupini dočasnika u kojoj su osim hrvatskih polaznika izobrazbe iz svih grana Hrvatske vojske (Hrvatska kopnena vojska, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatska ratna mornarica) bili i polaznici iz partnerskih zemalja u okružju (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora i Sjeverna Makedonija), pridružili su se članovi Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja. Bila je to prilika da Darko Cigrovski, brigadir u miru, pilot Mig-a 21, te ne samo Perešinov suborac iz Domovinskog rata u Eskadrili lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva već i prijatelj s kojim je tijekom rata dijelio i dobro i zlo, polaznicima VDI prenese svoja sjećanja na Rudija, ne samo kao domoljuba, pilota i jednog od onih koji su stvarali Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u najtežim ratnim uvjetima, već i kao čovjeka visokih moralnih i ljudskih vrijednosti.

VDI je četvrta, najviša, razina slijedno-rastuće izobrazbe dočasnika na kojoj se polaznici pripremaju za najviše dužnosti u združenim nacionalnim i internacionalnim zapovjedništvima te je operativno-strategijske razine. Voditelj izobrazbe, časnički namjesnik Siniša Šurmin, te Viši instruktori VDI časnički namjesnici Vlado Derdić, Zoran Svetić i Željko Vuksanić, istaknuli su važnost druženja i prijenos znanja od sudionika povijesti i svoju iskrenu vjeru u ljude, svjedoke vremena. Uklapa se to u njihovu metodologiju raščlambe Domovinskog rata na terenu tzv. metodologijom Staff Ride u kojoj je ovakav neposredni dio, Orall History, od neprocjenjive vrijednosti. 

Ovakav vid suradnje pokazao se kao uspješan te je zaključeno kako će se započeta suradnja nastaviti, a ujedno je postavljen kamen temeljac za buduće aktivnosti. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *