Polaznici Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran“ u Gornjoj Stubici se prisjetili legende Rudolfa Perešina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Polaznici 22. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe (VDI) pri Dočasničkoj školi Hrvatske vojske  “Damir Tomljanović Gavran“, u srijedu 25. listopada, su u sklopu radne posjete Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinsko – zagorskoj županiji posjetili i Gornju Stubicu. Tu su, baš na dan kada se obilježava godišnjica povijesnog preleta hrvatskog junaka Rudolfa Perešina MiG-om 21 u austrijski Klagenfurt te njegovih riječi “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate“, upalili lampion kod spomenika podignutom u njegovu čast i pozdravili ga vojničkim pozdravom – prenosi zagorje-international.hr.

Međunarodnoj skupini dočasnika u kojoj su osim hrvatskih polaznika izobrazbe iz svih grana Hrvatske vojske (Hrvatska kopnena vojska, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatska ratna mornarica) bili i polaznici iz partnerskih zemalja u okružju (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora i Sjeverna Makedonija), pridružili su se članovi Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja. Bila je to prilika da Darko Cigrovski, brigadir u miru, pilot Mig-a 21, te ne samo Perešinov suborac iz Domovinskog rata u Eskadrili lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva već i prijatelj s kojim je tijekom rata dijelio i dobro i zlo, polaznicima VDI prenese svoja sjećanja na Rudija, ne samo kao domoljuba, pilota i jednog od onih koji su stvarali Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u najtežim ratnim uvjetima, već i kao čovjeka visokih moralnih i ljudskih vrijednosti.

VDI je četvrta, najviša, razina slijedno-rastuće izobrazbe dočasnika na kojoj se polaznici pripremaju za najviše dužnosti u združenim nacionalnim i internacionalnim zapovjedništvima te je operativno-strategijske razine. Voditelj izobrazbe, časnički namjesnik Siniša Šurmin, te Viši instruktori VDI časnički namjesnici Vlado Derdić, Zoran Svetić i Željko Vuksanić, istaknuli su važnost druženja i prijenos znanja od sudionika povijesti i svoju iskrenu vjeru u ljude, svjedoke vremena. Uklapa se to u njihovu metodologiju raščlambe Domovinskog rata na terenu tzv. metodologijom Staff Ride u kojoj je ovakav neposredni dio, Orall History, od neprocjenjive vrijednosti. 

Ovakav vid suradnje pokazao se kao uspješan te je zaključeno kako će se započeta suradnja nastaviti, a ujedno je postavljen kamen temeljac za buduće aktivnosti. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)