Policija provela 24-satni nadzor sudionika u prometu pod utjecajem alkohola i droga

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Ovog tjedna diljem Europe provodi se ROADPOL-ova preventivno-represivna akcija  „Nadzor sudionika u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga“, te je od subote 17. lipnja od 7 sati do nedjelje 18. lipnja do 7 sati provedena 24-satna akcija pojačanog nadzor sudionika u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga.

U tu svrhu policija je pozvala i građane da predlože lokacije na kojima smatraju da bi bilo korisno pojačati nadzor sudionika u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga.

Osim lokacija koje su predložili građani, policija nadzire sudionike u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga na lokacijama na kojima se prema statističkim pokazateljima događaju prometne nesreće uzrokovane alkoholom ili drogom. U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru prometa.

Akciju su popratili i predstavnici medija kojima je voditelj poslova prometne policije PU požeško-slavonske, Zvonimir Lukačević rekao da je alkohol jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreće, te da ukoliko su vozači konzumirali alkohol ne upravljaju vozilom nego da korite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije.

Naime, na području PU požeško-slavonske u prvih pet mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 202 prometne nesreće. Pri tome 53 prometne nesreće su bile s ozlijeđenim osobama (dvije osobe smrtno stradale, 17 teško i 60 lakše ozlijeđene). U istom periodu u 33 prometne nesreće ili 16,3% zabilježen je utjecaj alkohola kod počinitelja prometnih nesreća, ozlijeđen je 21 sudionik ( sedam teže i 14 lakše).

Što se tiče procesuiranih prometnih prekršaja na području PU požeško-slavonske u prvih pet mjeseci procesuirano je ukupno 275 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola, 15% manje nego u istom periodu prošle godine. Kod većine vozača utvrđena je koncentracija od 0,5 do 1 promil alkohola.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)