Položen kamen temelja za Pastoralni centar u Voćinu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U subotu, 16. rujna 2023. požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje blagoslova i polaganja kamena temeljca za Pastoralni centar u Voćinu u sklopu bazilike biskupijskog Svetišta Gospe Voćinske. Župnik i rektor voćinske bazilike i Svetišta Ivan Ereiz pozdravio je biskupa Antuna, člana Ureda za gradnju Ivicu Žuljevića, svećenike iz Slatinskog dekanata na čelu s dekanom Draganom Hrgićem, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić, požeškog gradonačelnika Željka Glavića, voćinskog načelnika Predraga Filića, dobročinitelje i voćinske vjernike. Rektor Ereiz ukratko je prikazao svrhu gradnje Pastoralnog centra, istaknuvši kako će on osigurati prostore za župne potrebe i za pastoral Svetišta, za različite susrete duhovne naravi, među ostalim i duhovne vježbe, kako bi se ostvarivalo plodonosnije poslanje Svetišta. Zatim je rektor zahvalio biskupu Antunu što je od osnutka Požeške biskupije bio pokretač, kako duhovnog tako i materijalnog napretka voćinskog Svetišta. Riječi zahvale uputio je i arhitektu Borisu Vučiću Šnepergeru, stručnom nadzoru i djelatnicima tvrtke „Domogradnja“, kao i dobročiniteljima Ivanu Ergoviću, dugogodišnjem predsjedniku Uprave NEXE d.d., Slavenu Kufneru, predsjedniku Uprave Kufner Grupe, Općini Voćin, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, gradu Požegi, Slavonskom Brodu i Virovitici, kao i voćinskim vjernicima i hodočasnicima.

Otvarajući slavlje, biskup Antun je rekao da se pridružuje pozdravima koje je rektor Ereiz uputio sudionicima slavlja te je podsjetio okupljene kako gradnja u Voćinu ima sasvim posebno značenje, jer je ovdje tijekom povijesti sve do Domovinskog rata bilo mnogo razgrađivanja, rušenja, razaranja, ubijanja. Istaknuo je kako su to protu Božji čini, jer je On kreativno, stvaralačko biće, koje izgrađuje i uzdržava sve postojeće te ono ne može otići u ništavilo, o čemu nam svjedoči ljepota prirode oko nas, koja je njegovo djelo. Na tragu Božje kreativnosti mi pokušavamo slagati neki svoj mozaik gradnji, koji – da bi bio kreativan i imao čvrstinu – treba biti izvođen u suradnji s Bogom. Kazao je da ovim slavljem želimo posvjedočiti kako i ovaj Pastoralni centar želimo izgraditi uz njegov blagoslov i uz pomoć Isusove Majke, koja je velikom vjerničkom pozornošću i zauzetošću bila suradnica one gradnje koju je Bog ostvario u Isusu Kristu.

Nakon naviještenih svetih čitanja, biskup se u homiliji zapitao kakva bi to bila gradnja koju smo započeli u Voćinu. Ustvrdio je da bi nam na to pitanje mogao odgovoriti neki građevinski stručnjak s polazišta građevinske struke, ali da nam Sv. Pavao u naviještenom ulomku iz Poslanice Korinćanima tumači kako postoje mudri i ludi graditelji, a Gospodin Isus u naviještenom evanđeoskom ulomku pojašnjava da su mudri oni graditelji koji grade na stijeni a ludi na pijesku. Biskup je ustvrdio kako je na početku ove voćinske gradnje bilo nekih poteškoća s obzirom na tlo i naviranje vode u temeljima, što je pod stručnim vodstvom sanirano i da vjeruje kako će ova gradnja uz dobar građevinski materijal i stručno vodstvo biti uspješna. No, napomenuo je da izgradnja nove materijalne zgrade nema svrhu u samoj sebi, nego joj je smisao čovjek radi kojeg se ona poduzima. Kazao je kako Bog ne želi da čovjek, biće ranjeno zlom, ostane razoren, nego izgrađen što punije i savršenije na onoj razini koju u njemu može ostvariti Bog kao njegov projektant. Najčvršći temelj za gradnju koja se zove čovjek jest Isus Krist, uvjerava na sv. Pavao u spomenutom ulomku, jer on je Riječ kojom je sve stvoreno, i on je ljubav kojom je na križu umro za sve ljude, i koja je najčvršća snaga za najslabiju kariku našeg postojanja, za smrt. Stoga je mudar onaj čovjek koji u Isusovoj Riječi i u njegovoj osobi prepoznaje najbolji i najčvršći temelj na kojem izgrađuje svoje postojanje. Kao što je prisutnost Božja svrha materijalnog hrama, izgrađena ljudskim rukama, tako je prisutnost Božja u našem srcu, nazočnost njegova Duha u dubini našeg bića ona koja nas čini čvrstima i jakima na razini života, omogućuje da rastemo i budemo pobjednici, ustvrdio je biskup. Izrazio je želju da se svi koji budu ulazili u novi Pastoralni centar uvijek oduševe Isusom Kristom, otvore mu se svojim duhom te ih on moću svoje božanske ljubavi izgrađuje u njihovim srcima za život vječni. Zamolio je Gospu Voćinsku da svojim zagovorom pomogne kako bi sve naše gradnje bile utemeljene u Sinu njezinu Isusu Kristu, pobjedniku nad smrću, te i mi s njime budemo pobjednici.

Potom je Ivica Žuljević pročitao Povelju o polaganju kamena temeljca Pastoralnog centra u Voćinu, koja između ostalog kaže da će on služiti vjernom narodu Župe Pohoda BDM u Voćinu i štovateljima Gospe Voćinske koji je časte u bazilici njezina Svetišta. Nakon što je biskup položio Povelju u kamen temeljac, zazvao je na nj Božji blagoslov te je on postavljen u temeljni zid zgrade u izgradnji.

Na kraju je biskup Antun zaželio svima koji će doprinijeti na podizanju ovog zdanja da budu potpomognuti Božjom milošću, te raspoloženjem vjere prepoznaju kako služe dubljim dimenzijama gradnje nego li je materijalna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)