Portal 24 sata neslužbeno doznaje gdje je nestali novac iz Općine Kaptol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Općina Kaptol u blizini Požege hakerskim je napadom opljačkana za gotovo tristo tisuća kuna. Upad u općinski sustav dogodio se u posljednjim danima 2022. godine i, prema informacijama s kojima raspolažemo, još uvijek nema konkretnih saznanja o počiniteljima. Neslužbeno doznajemo da su pokradene stotine tisuća kuna otpremljene u Sloveniju i Maltu – prenosi 24sata.

30. prosinca, službena stranica kaptolske općine objavila je priopćenje za javnost. U njemu se navodi kako je dana 27. i 28. prosinca došlo do računalne prijevare od strane nepoznatog počinitelja na štetu Općine Kaptol. Podnijeli su kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog računalne prijevare opisane u Kaznenom zakonu. Također, dodali su i da zbog tajnosti istrage do njenog okončanja, u ovom trenutku ne mogu dati više podataka o počinjenom kaznenom djelu. Sličnu službenu informaciju objavila je i Policijska uprava požeško-slavonska. Na Staru godinu izvijestili su kako je u četvrtak, 29. prosinca, 60-godišnjak podnio kaznenu prijavu u kojoj je naveo da “u vremenu od 27. do 28. prosinca 2022. nepoznati počinitelj (ili više njih) računalnom prijevarom s računa Općine Kaptol, u više navrata izvršio prijenos novca na nepoznatog korisnika”.

Iz policije su poručili da slijedi daljnje kriminalističko istraživanje dok će zaprimljena kaznena prijava biti proslijeđena nadležnom državnom odvjetništvu.

Neslužbeno smo doznali detalje velike krađe općinskog novca. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolažemo, otuđeno je oko 269 tisuća kuna. Probijen je sustav, a novac je izvučen preko četiri strane, odnosno četiri naloga. Jedan nalog je bio povezan s Maltom, a ostala tri sa Slovenijom. Računalna prijevara se odvila tijekom dva dana kada službenici koji inače rade na plaćanjima i koji posjeduju odgovarajuće certifikate, nisu bili na poslu. Saznali su što se dogodilo na povratku na posao, i to nakon što su izvukli izvode sa žiro računa. Također, neslužbeno doznajemo da su iz banke zvali jednog od pročelnika za dodatnu autorizaciju, što je izazvalo sumnju. Banka je zatim obustavila spornu transakciju, ali četiri naloga su već prošla i šteta je učinjena.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *