Posrnuli Plenkovićev ministar postao poduzetnik i, upravo je otkriveno, jako dobro zarađuje

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Bivši ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Uskokov optuženik, Josip Aladrović, nakon izlaska iz politike zaplovio je poduzetničkim vodama. I, sudeći po javno dostupnim podacima i usprkos optužbama Tužiteljstva, dosta mu dobro ide. Nekadašnji član Plenkovićeve Vlade registriran je kao direktor u tri tvrtke, a na svoje je ime upisao i obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo (OPG) – prenosi Telegram.

Aladrović je najuspješniji kao poslovni savjetnik u tvrtki Aplus consulting d.o.o. koju je osnovao u rujnu 2022. s Goranom Ćorićem, bratom još jednog bivšeg ministra Tomislava Ćorića. Tvrtka se bavi “savjetovanjem u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”.

Nema popisa klijenata

Kako piše na Fininim stranicama, tvrtka ima jednog zaposlenog, dok su prihodi u prošloj godini iznosili 390.294 eura, s neto dobiti od 242.087 eura. Radi se o povećanju prihoda od 1500 posto, odnosno, rastu dobiti od 1845 posto u odnosu na godinu ranije.

Financijski izvještaj tvrtke otkriva kako su troškovi osoblja u prošloj godini iznosili 20.161 euro, što bi na jednog zaposlenog podijeljeno na 12 mjeseci iznosilo trošak od 1.680 eura mjesečno, javlja Forbes. Prema Fini, prosječna mjesečna neto plaća po zaposleniku porasla je lani s 439 eura na 1.056 eura.

Aladrovićeva tvrtka za savjetovanje nema internetsku stranicu pa se samim time i ne može doći do liste klijenata koje je zastupao, no zanimljivo je kako istoimena firma postoji u Kambodži, ima web stranicu i bave se posredovanjem u pronalasku radne snage. Posluju li s Aladrovićem nije poznato, no u Fininom izvješću stoji da je tvrtka bivšeg ministra poslovala i međunarodno jer je zabilježeno kako je od prodaje u inozemstvu ostvarila 21.250 eura prihoda.

Preuzeo i obiteljsku tvrtku

Aladrović je lani preuzeo i obiteljsku tvrtku Gala Voće, osnovanu 2010. godine, a koja se bavi uzgojem jezgričavog i koštuničavog voća. Zanimljivo, i ta tvrtka ima inozemnog imenjaka, a riječ je o talijanskoj obiteljskoj tvrtki Gala Fruit. Obiteljska tvrtka bivšeg ministra ima sjedište u Pleternici, nema zaposlenih, a otkako je vodstvo preuzeo Aladrović ostvaruje rast poslovanja. Forbes piše kako su joj prihodi porasli 302 posto, s 1593 na 6405 eura, a dobit čak 1121 posto, što i nije neki podvig jer je 2022. godine ona iznosila tek 167 eura. Lani je porasla na 2042 eura.

Na Josipa Aladrovića glasi i OPG sa sjedištem u Zagrebu, a u svibnju je osnovao još jednu tvrtku za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem – Gala projekti. Prema Sudskom registru, on je jedini osnivač i direktor tvrtke koja je registrirana na istoj zagrebačkoj adresi kao i Aplus Consulting.

Podsjetimo, Aladrović je prije ministarske funkcije dvije godine obnašao dužnost ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Plenković ga u srpnju 2019. godine kao mladu nadu HDZ-a postavlja na mjesto ministra, no Aladrovićev strelovit uspon naprasno je prekinula Uskokova optužnica u kojoj ga se tereti da je tijekom ravnateljskog mandata u HZMO-u zapošljavao po stranačkoj liniji. Riječ je o kraku afere “po babi i stričevima“, a koja još uvijek nije dobila pravosudni epilog.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)