Potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved prisustvovao puštanju u rad koso podizne platforme

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Danas je u Glazbenoj školi Požega održano svečano puštanje u rad koso podizne platforme koja će omogućiti lakši pristup prostoru škole osobama s invaliditetom.
Kosu podiznu platformu sufinanciralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja s iznosom od 10.600,00 EUR, dok je ostatak do ukupne vrijednosti koso podizne platforme sufinanciran od strane Grada Požege. Ukupna vrijednost koso podizne platforme je 15.200,00 eura. Svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja, umirovljeni general Tomo Medved, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, voditelj Područne jedinice Požega Ministarstva hrvatskih branitelja Jozo Katić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Požege Kata Ronko, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić. Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško-slavonske Jelosavka Jakovljević, demonstrirala je prisutnima rad koso podizne platforme.

„U ovaj reprezentativan prostor smo uselili prije nepunih 10 godina. Škola ima 40-ak učionica, tonski studio s režijom, prekrasna knjižnica, dvije manje dvorane i velika Koncertna dvorana na koju smo najponosniji. To je prostor u kojem prezentiramo sva svoja postignuća, kako je to popularno rečeno, to je prostor kojeg se ne bi postidjela ni jedna svjetska metropola. Bio bi grijeh žaliti se na eventualne sitnice koje nam fale, ali ova koso podizna platforma nam je uistinu bila prijeko potrebna. Mogu reći da Glazbena škola Požega itekako skrbi o kulturnom životu naše sredine, organiziramo oko sto koncerata u našoj lijepoj školi, za sve naše sugrađane i žitelje Požeško-slavonske županije. Drago mi je što će od danas osobe s invaliditetom imati adekvatan pristup svim našim prostorijama te da će moći nesmetano dolaziti na naše koncerte. Nakon što pomoću koso podizne platforme pređu ulazno stubište i dođu do prve razine, od tuda će pomoću lifta moći doći do svih ostalih razina škole” – rekao je ravnatelj Glazbene škole Požega Alen Kovačević.

„Drago mi je da vas mogu danas pozdraviti u, usudit ću se reći, najboljoj glazbenoj školi u Republici Hrvatskoj. U Školi koja obrazuje ove naše mlade glazbene nade, koje isto tako kroz svoj cjelogodišnji program koji imaju, u ovu zgradu dovode tisuće i tisuće građana, time ova zgrada živi i na neki način je bilo grada. Ona će od današnjeg dana biti bilo grada i za sve one osobe koje nažalost zbog prepreka koje smo ovdje imali, nisu mogle pristupiti koncertima i obrazovanju u ovoj ustanovi – od srca veliko hvala u ime svih građanki Požeško-slavonske županije, na iskoraku koje ste kao Ministarstvo učinili da se postavi ova podizna platforma. Ministarstvo hrvatskih branitelja pokazuje da nije samo ministarstvo koje skrbi o hrvatskim braniteljima, o njihovom životu i činjenici da koriste i imaju mogućnost živjeti u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj, koju su svojim angažmanom i stvorili, ali vode brigu i o ostalim sastavnicama našega društva, pa i ovim projektom danas. Pokazujete da svaki građanin Hrvatske treba biti ravnopravan u društvu” – rekla je županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

„Grad Požega naravno kao i svi gradovi u Hrvatskoj, u mnogim ustanovama od društvenog i kulturnog, značaja nema primjerene uvjete za invalidne osobe. Znamo da osim civilnih invalida, iz Domovinskog rata je puno ljudi izašlo s invaliditetom i trudimo se doista osigurati te uvjete primjerene toj skupini naših sugrađana. Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade i ministru Medvedu, koji su nam svojim sudjelovanjem u ovom projektu omogućili da ga realiziramo te da možemo reći kako će učenici i svi kojima je potrebno, imati prilike koristiti ovu koso podiznu rampu. Ovo je jedna lijepa simbolika, na neki način poticaj svima drugima koji u ovom gradu imaju zgrade, a da nisu primjerene za korištenje invalidnim osobama, da slijede ovaj primjer i učine nešto za taj dio naše populacije koji zaslužuje isti tretman kao i mi svi ostali” – rekao je gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

„Ministarstvo hrvatskih branitelja dugi niz godina prepoznaje potrebu, sva davanja prepreka u svjetlu dostupnosti svih usluga za osobe s invaliditetom. Uz hrvatske ratne vojne invalide i stradalnike Domovinskog rata, u širem kontekstu promatramo potrebu pomoći ljudima koji nemaju mogućnost nazočiti svim sadržajima, a koji su bitni za svakodnevni život. Kroz sve ove godine u više od 125 gradova u Republici Hrvatskoj, kroz više od 300 ovakvih projekta, podupiremo upravo te programe i inicijative koje dolaze od općina, gradova i županija, tako da damo svoj doprinos. Ovaj projekt bio je kandidiran u 2022. godini, svakako da ste prepoznati kao jedan od važnih i zahvaljujem se Gradu Požegi da je osigurao dodatna sredstva za njegovu realizaciju. U ovoj godini imamo oko 330 tisuća eura u proračunu i do sada smo obradili te mislim da će biti pozitivno riješeno 19 projekata u Republici Hrvatskoj, na različitim sadržajima. Poglavito je važno vidjeti one sadržaje gdje cjelokupna naša populacija osoba s invalidom može koristiti i treba koristiti.“ – rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)