Povijest slavonskog planinarstva – predavanje Otmara Tosenbergera

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Na poziv ”Gojzerica” odazvao se dugogodišnji tajnik i predsjednik Slavonskog planinarskog saveza (danas Slavonskih planinara) Otmar Tosenberger iz Đakova te održao svoje predavanje o povijesti slavonskog planinarstva i razvoju Slavonskog planinarskog puta.
Predavanje je održano sinoć 23. studenog u prostorijama ‘HPD Gojzerica Požega, a odazvalo se 40-tak znatiželjnih planinara i zaljubljenika u prirodu. Kako je predsjednik Višeslav Turković rekao prilikom uvodnog govora: ”Ovo predavanje je povodom petogodišnjice postojanja našeg društva, kao i povodom primanja našeg društva u Slavonske planinare”. Tema predavanja bila je svima zanimljiva, tako da je predavač tijekom cijelog predavanja morao odgovarati na mnogobrojna pitanja znatiželjnih planinara. U svom predavanju spomenuo je Julija Kempfa, Tomislava Mrnjavčića, Antuna Petkovića, Tomislava Sableka, Ivana Jakovinu (Malog pajdu), Milana Kaučića (Velikog pajdu), Ivana Martineka i Josipa Garilovića, kao poznate Požežane značajne i zaslužne za razvoj planinarstva u gradu i okolici.

Spomenuo je osnivanje prve podružnice HPD-a u Požegi pod nazivom ”Papuk” još daleke 1898 godine, osnivanje HPD Sokolovca 1950. godine i Stanice HGSS-a Požega 1969. godine (prve stanice HGSS-a u Slavoniji). Nastavio je detaljnim opisom razvoja Slavonskog planinarskog puta, najstarije planinarske obilaznice u Republici Hrvatskoj te ostalim važnim podacima vezanim za turne i etapne obilaske. Pokazao je sve verzije dnevnika, značaka i priznanja kroz povijest i završio ispraćen gromoglasnim pljeskom planinara.
Po završetku izlaganja predsjednik se još jednom zahvalio predavaču kao i svim nazočnim planinarima te ih sve pozvao na godišnju skupštinu društva koja će se održati u iduću subotu.
Na kraju je natuknuo da tijekom prosinca ili siječnja slijedi još jedno zanimljivo predavanje, svima poznatog i uspješnog hrvatskog alpinista čiji identitet čuva zbog iznenađenja. Nakon završetka službenog dijela nastavilo se ugodnim ćaskanjem uz pretresanje tema s netom održanog predavanja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *