Požega: Poštujte naše znakove

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Već 28 godina na početku svake školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi edukativno-promidžbenu akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem zaštite djece u prometu. Ovogodišnje aktivnosti akcije danas su predstavljene u Požegi kod Osnovne škole Julija Kempfa.

Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Svakako najpoznatija od ovih aktivnosti jest akcija „Poštujte naše znakove“, koja se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano provodi još od 1995. godine. Upravo zahvaljujući spomenutoj akciji broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio.

Policija punih 28 godina provodi akciju “Poštujte naše znakove” koja je usmjerena na polaznike prvih razreda, ali i na sve druge sudionike u prometu. Akcije nije započela tek s prvim danom škole jer su policijski službenici već tijekom ljetnih mjeseci obišli prometnice i provjerili prometnu signalizaciju kako bi se uklonili svi nedostaci. U idućem razdoblju nadzor će biti usmjeren na prekršaje nepoštivanja ograničenja brzine, nepoštivanje prednosti prolaska na obilježenim pješačkim prijelazima i nepropisnog parkiranja koje vozači najčešće čine u zonama škola. Sljedećih dana na prvim roditeljskim sastancima kontakt policajci polaznicima prvih razreda i njihovim roditeljima će održati kratka predavanja kako sigurno prometovati, a poznato je da odrasli, svojim uputama i dobrim primjerom ponašanja u prometu, mogu učiniti mnogo.

U prvih osam mjeseci ove godine na prometnicama Požeško-slavonske županije zabilježeno je ukupno sedam stradavanja djece, dvoje teško ozlijeđeno i petero lakše, a u cijeloj prošloj godini zabilježeno je ukupno 17 stradavanja, troje teško i 14 lakše ozlijeđenih.

Tijekom mjeseca rujna, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama, policijski službenici pojačano će nadzirati promet na prilaznim cestama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece iz škole. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola.
Apeliramo na sve vozače da obrate pozornost na djecu, i to ne samo u blizini škola, već i na drugim mjestima gdje se djeca kreću.
Tekst i foto: PU požeško-slavonska

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *