Prijemom braniteljskih udruga obilježen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Na današnji dan 15. siječnja 1992. godine Hrvatsku su priznale članice Europske zajednice te Austrija, Bugarska, Mađarska, Malta, Poljska, Kanada i Švicarska. 
Datumi 15. siječnja 1992. i 15. siječnja 1998. ključni su i sudbonosni u suvremenoj hrvatskoj povijesti i za hrvatsku državnost, odnosno samostalnost i puni suverenitet. Dan međunarodnog priznanja Hrvatske spomen je na trenutak u kada je svijet priznao neovisnost hrvatske države. Mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja pod puni suverenitet i ustavno-pravni poredak vraćen je posljednji dio dotad okupiranog hrvatskog teritorija, bez ispaljenog metka ni izgubljenog ljudskog života.

Tako su danas, 32. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 26. obljetnicu završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja obilježili i predstavnici braniteljskih Udruga s područja grada Požege na prijmu kod gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Željka Glavića, u prostoru Gradske vijećnice.

„Posebno mi je drago što se nalazimo na ovaj današnji dan koji u povijesti Hrvatske ima svoje posebno mjesto. Priznanje na današnji dan bio je početak jednog puta naše Republike Hrvatske, međunarodno priznate, slobodne i suverene države koja ima sve uvjete za učlanjenje u međunarodne asocijacije kao što je NATO, EU, ali i ove administrativne kao što su Schengen i euro, a danas sutra i OECD – to priznanje je bio početak međunarodnog i administrativnog puta Republike Hrvatske. Pri tome naravno ne treba zaboraviti da se, paralelno s međunarodnim putem, Hrvatska branila u Domovinskom ratu i da je Hrvatska oslobođena u svojim međunarodno priznatim granicama. U toj obrani i tome putu prema slobodi su hrvatske braniteljice i branitelji imali posebnu ulogu jer ne bi ni ovo s međunarodnim putem išlo tako lijepo i relativno brzo, da nije bilo ovog čina obrane i oslobođenja Hrvatske, za što su najzaslužniji hrvatski branitelji. Mi smo, u želji da Grad bolje povežemo s braniteljskim udrugama i da damo neki okvir za trajno sjećanje na Domovinski rat i na hrvatske branitelje s područja Požege, ustanovili smo Dan branitelja grada Požege. Taj dan obilježavamo 13. lipnja i već dvije godine smo ga obilježili na mjestu gdje je 63. A Samostalni bataljun i osnovan, odakle je priča o vojnoj postrojbi 123. brigade i krenula. Na taj način otimamo zaboravu to vrijeme i sjetimo se svake godine tih ljudi, ljudi koji su tada dali najviše što su mogli, da se sjetimo događaja koji su odredili hrvatsku povijest i povijest ovog grada. Požega je imala sreće da je u Domovinskom ratu mogla dati veliki doprinos jer je bila uglavnom slobodna, osim jednog dijela naše županije koji nije bio, u drugim dijelovima smo mogli stvarati uvjete za pomaganje drugima. Požega je u to vrijeme radila vjerujem na razini koja je dostojna toga vremena. Sjećat ćemo se i dalje, te dane ćemo obilježavati zajedno s vama, to su dani koje treba upisati u kolektivno sjećanje kako bi se prenosile i na generacije koje dolaze poslije nas.“ – rekao je gradonačelnik Željko Glavić.

Na sastanku su pojedini predstavnici braniteljskih Udruga ukazivali na pojedinosti koje bi u budućnosti trebalo korigirati i koje nisu dobre.
Tako se za riječ javio i umirovljeni brigadir hrvatske vojske Krešimir Pavelić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije. Pavelić je zahvalio Gradu Požegi na dodijeljenom prostoru za rad braniteljskih udruga, ali i ukazao na zanemarivanje i “guranje prema nazad” branitelja na velikim događajima na području grada Požege. Ukazao je i na važnost i status braniteljskih udruga, kao i na loše financiranje istih, budući da se posljednjih 10-ak godina doznačuju ista sredstva, a sve je značajno “skočilo gore” odnosno poskupjelo.

Nakon radnog sastanka održano je zajedničko polaganje vijenca uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade i paljenje svijeća uz bistu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *