Požega: Provedene preventivne aktivnosti u sklopu akcija „Mir i dobro“ i „Manje oružja-manje tragedija“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U subotu 23. prosinca 2023. u Požegi u sklopu Božićnog sajma, policijski službenici PU požeško-slavonske su proveli preventivne aktivnosti vezane za akcije „Mir i dobro“ i „Manje oružja-manje tragedija“.

Naime, operativna akcija „Mir i dobro“ je je započela 11. prosinca 2023. i završava 7. siječnja 2024., a pored ostalog cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Policijski službenici su savjetovali građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava, a ako ipak koriste pirotehniku, neka obavezno pročitaju i pridržavaju se uputa proizvođača za sigurno rukovanje, izbjegavaju korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima te gdje se okuplja veći broj građana, ne koriste pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva, ne bacaju pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla, ne koriste pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola, ne bacaju pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje i ne pokušavaju ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

Također su apelirali građane da se suzdrže od uporabe pirotehnike, no ako će ju ipak koristiti – da se striktno drže uputa i preporuka proizvođača.

Inače, pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.

Napomenuli su da će se tijekom akcije obavljati nadzori, kako ovlaštenih prodavaonica tako i mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi.

Građani su također upoznati  da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja-manje tragedija“ te da mogu bez sankcija predati oružje i eksplozivna sredstva ukoliko ih nedozvoljeno posjeduju i na taj način učiniti svoj dom sigurnijim, a možda time spasiti i nečiji život. Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja.

Ova akcija se provodi od 2007. godine i od samog početka akcija do 30. rujna 2023. na području PU požeško-slavonske predano je ukupno  preko 700 komada raznog vatrenog oružja, preko 2700 komada raznog rasprskavajućeg oružja (ručne bombe, mine i ostalo), preko 215 tisuća raznog streljiva te preko 110 kilograma raznog eksploziva.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *