Požega: „ZDRAV ZA 5“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U petak 8. ožujka 2024. u Požegi u Obrtničkoj školi, za učenike prvog razreda, policijski službenik Policijske uprave požeško-slavonske Miro Miličević održao je predavanje u okviru preventivnog projekta  „ZDRAV ZA 5“ – o prevenciji ovisnosti i zlouporabi droga. 

Kroz predavanje je istaknuto da konzumiranje droga najčešće započinje eksperimentiranjem, znatiželjom ili utjecajem društva i vršnjaka te da je stoga važno oduprijeti se izazovima koji mogu imati negativne posljedice zbog nepromišljenog ponašanja. Ovom vrstom predavanja učenicima se želi podići razina znanja o štetnosti sredstava ovisnosti te potaknuti i razviti vještine kritičkog razmišljanja, sposobnost prepoznavanja rizičnih situacija i mogućnosti ispravnog odabira ponašanja kojim će se uspješno oduprijeti pritisku sredine koja potiče konzumiranje sredstava ovisnosti. Učenici su upoznati i s mogućim posljedicama koje su propisane kaznenim i prekršajnim odredbama zakona i oblicima odgovornosti  obzirom na njihovu dob i odrastanje.

Tijekom predavanja, učenici su primjereno njihovoj dobi, kroz primjere iz prakse,  upoznati s vrstama droga, načinima kako djeluju i posljedicama koje izaziva njihovo korištenje. Posebno su upozoreni na pojave novih droga čije konzumiranje može dovesti do teških zdravstvenih komplikacija.

Policijska uprava će, sve  do kraja školske godine, u suradnji s psihologom Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, ova predavanja održati i u drugim školama na području PU požeško-slavonske.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)