Požeško-slavonska županija kao uspješan primjer povlačenja bespovratnih sredstava na Centralna Business forumu u Vitezu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Okupivši brojne dionike energetike, turizma, IT sektora, obrazovanja te drvne i drugih industrija na Centralna Business forumu, Vitez je bio središnje mjesto predstavnika poslovnog i javnog sektora Bosne i Hercegovine – prenosi Požeško-slavonska županija.

Program foruma rasvijetlio je potencijale razvoja gospodarstva Bosne i Hercegovine kroz stručna predavanja i panel rasprave, a u kojima su sudjelovali predavači iz brojnih gradova zemlje domaćina te nekoliko predavača iz Republike Hrvatske među kojima i izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić, nositeljicom panela „EU fondovi – uspješan primjer povlačenja bespovratnih sredstava“.

Uz izlaganje EU projekata Požeško-slavonske županije, Županica Jozić se osvrnula na korištenje sredstava pretpristupnih fondova koja Bosni i Hercegovini kao zemlji kandidatkinji stoje na raspolaganju.

– Hrvatska je ove godine proslavila deset godina članstva u Europskoj uniji i kada se osvrnemo na sve što je učinjeno zaista vidimo napredak u svim segmentima društva Hrvatske i naše Požeško-slavonske županije. Mi radimo tako da osluškujemo potrebe naših građana, pripremamo projektno-tehničke dokumentacije i kada se natječaj otvori mi smo spremni, a govoreći iz iskustva, ponekad je jako važno biti prvi. Vama čestitam na statusu zemlje kandidatkinje i pozivam vas da učite iz našega primjera jer su naše dvije zemlje tradicionalno prijateljske. Na području županije imamo kvalitetne primjere projekata proizašlih iz prekogranične suradnje i nadam se da u tom smjeru idemo i dalje – rekla je Jozić.

Gradonačelnica Šarić istaknula je kako Grad Pleternica također ima bogato iskustvo u korištenju bespovratnih sredstava Europske unije, ali i sredstava namijenjenih financiranju partnerskih projekata Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  

– Mi smo uvijek prijateljski otvoreni prema prekograničnoj suradnji s Bosnom i Hercegovinom. Proveli smo već nekoliko takvih projekata s našim partnerima iz Općine Tomislavgrad od kojih je jedan i trenutno u provedbi i u tom smislu Grad Pleternica pruža ruku suradnje kako bismo realizirali naše zajedničke ideje i s pomoću bespovratnih sredstava odgovorili na potrebe naše i vaše sredine – rekla je Šarić.

Načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Općinom Vitez u kojoj je Centralna Business forum održan.

– Mi smo prošli kroz ono što vi sada prolazite, polako smo krenuli s pretpristupnim fondovima, a danas ponosno mogu reći da sva naselja Općine Jakšić imaju vodovod, kanalizaciju, nogostupe i svu drugu infrastrukturu nužnu za građane i budućnost naše djece, a tu su i ulaganja u novu gospodarsku zonu kako bismo poboljšali uvjete i privukli investitore. Vitez svojom razvijenom kulturom poduzetništva zasigurno može još puno toga i iskreno se nadam nastavku suradnje na novim projektima kako bismo radili na podizanju standarda za mlade koji ostaju živjeti u Vitezu i Jakšiću – rekao je Kovačević.   

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *