Požeško-slavonska županija pomaže poduzetnicima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Prije nego što započnemo s pisanjem o najavljenoj temi donosimo kratak osvrt na uvodni dio 8. sjednice Županijske skupštine održane 20. lipnja 2022. godine.
Prema ustaljenoj praksi županijski vijećnici postavljali su pitanja na koja su dobivali uglavnom kratke odgovore od županice Antonije Jozić.
Uz pitanja vijećnika o početku obećane izgradnje tunela kroz Požešku goru i brze ceste Požega-Staro Petrovo Selo, pitanja o konkretnim radnjama vezanim za izgradnju zaštite od elementarnih nepogoda opetovana su i pitanja oko eventualne smjene ravnatelja Županijske uprave za ceste te pitanje vezano uz navodno nenamjensko korištenje službenog vozila županice Jozić.

Podsjetimo da je županica Antonija Jozić na prošlogodišnjim lokalnim izborima za županicu Požeško-slavonske županije voljom birača izabrana već u prvom krugu i ostvarila respektabilan izborni rezultat od 58,59 % glasova. S obzirom na izborni legitimitet i apsolutnu većinu u Županijskoj skupštini županica „nije obvezna“ postupati po zahtjevima oporbenih vijećnika, a „račun“ za svoj rad položiti će biračima Požeško-slavonske županije na slijedećim lokalnim izborima te će birači donijeti ocjenu i sud o zadovoljstvu ili nezadovoljstvu načinom rada i vođenja županije aktualne županice.

No, vratimo se današnjoj temi. Svima nam je poznato da poremećaji na svjetskim i europskim tržištima te poteškoće u globalnim lancima opskrbe u posljednjih nekoliko mjeseci dovode do enormnog povećanja cijena energenata. Navedeni poremećaj znatno pogađa građanstvo, ali nagli rast cijena energenata negativno se odrazi
o i na poslovanje poduzetnika.
Vlada Republike Hrvatske usvojila je sveobuhvatan paket mjera koji je usmjeren prema gospodarstvu i kućanstvima težak 4,8 milijardi kuna. Jedna od mjera su i vaučeri za plin u iznosu od 15 lipa po kilovat satu potrošnje.
Kako bi ublažili negativni utjecaj povećanja cijena energenata na poduzeća Županijska skupština je na već spomenutoj 8. sjednici jednoglasno usvojila program „Potpore poduzetnicima radi ublažavanja posljedica rasta cijena energenata za 2022. godinu“. Riječ je o programu kojim županija želi ublažiti rizik energetskog siromaštva u dijelu povećanja troškova potrošnje plina, električne energije i goriva za mikro, male i srednje poduzetnike te stvoriti preduvjete za nesmetano odvijanje postojećih poslovnih aktivnosti kao i za jačanje konkurentnosti i daljnji tržišni rad.

Županica Jozić na sjednici je naglasila da će zbog porasta cijene električne energije, plina i goriva 600 tisuća kuna koje su ove godine na raspolaganju u okviru Proračuna za potporu malom i srednjem poduzetništvu biti usmjerena ka Programu ublažavanja posljedica rasta cijena energenata.
Potpore se odnose na tri mjere: za povećanje troškova cijene isporučenog plina, isporučene električne energije i za povećane troškove cijena goriva namijenjenog za komercijalni prijevoz robe i putnika.

Neslužbeno doznajemo da korisnici ovog programa mogu biti subjekti registrirani u Republici Hrvatskoj – mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva koji su utvrđeni zakonom koji uređuje poticanje malog gospodarstva u 100 postotnom privatnom vlasništvu.
Odlukom je definirano da će za provedbu navedenih mjera biti raspisan Javni poziv u kojem će biti određeni uvjeti prijava, a koji će biti objavljeni na službenoj stranici Požeško-slavonske županije i na Oglasnoj ploči.
Iz perspektive poduzetnika rekli bi da su svaka pomoć i potpora u ovako iznimno teškim vremenima više nego dobrodošle.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *