Požežanka Ana Borevac osvojila 2. mjesto na 58. Đakovačkim vezovima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Jučer su i službeno završeni ovogodišnji 58. Đakovački vezovi. Među brojnim sadržajima ove nadaleko poznate manifestacije, održan je i Izbor za najbolje nošeno narodno ruho Slavonije, Baranje i Srijema 2024.

Izbor najboljeg nošenog tradicijskog ruha održava se od prvih Đakovačkih vezova 1967. godine te svoju tradiciju temelji na dobroj volji i aktivnom sudjelovanju pojedinaca i skupina s područja Slavonije, Baranje i Srijema, kao i na angažmanu i suradnji s brojnim stručnjacima etnolozima tijekom ovoga razdoblja. Izbor je utemeljen s ciljem predstavljanja najreprezentativnijih primjeraka narodnih nošnji i očuvanja tradicijskog tekstilnog rukotvorstva na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Kao i svake godine konkurencija je bila iznimno velika, ali drugo mjesto pripalo je Požežanki Ani Borevac iz Folklornog ansambla Požega.
Podsjetimo, Ana Borevac je prije dvije godine, a u sklopu Zlatnih žica Slavonije izabrana za najgizdaviju šokicu.

U nastavku donosimo i uvijete i pravila za Izbor za najbolje nošeno narodno ruho Slavonije, Baranje i Srijema 2024.

Natjecanje se sastoji od dva dijela:

– Razgovor sa stručnim žirijem – podrazumijeva individualan razgovor s članovima stručnog žirija prije predstavljanja na glavnoj pozornici.

– Predstavljanje na glavnoj pozornici – odvija se tijekom završnog programa „Slavonijo, zemljo plemenita“ u Strossmayerovom

Cilj natjecanja:

Cilj natjecanja je prezentacija narodnih nošnji iz privatnog vlasništva s područja Slavonije, Baranje i Srijema.

Pri izboru najboljeg nošenog ruha važna su vremenska i stilska usklađenost narodne nošnje (uključujući obuću, češljanje, pokrivalo za glavu, rekvizite i dodatke), ali i ukupna prezentacija i dojam koji natjecatelj ostavlja. Pod time se podrazumijeva i poznavanje narodne nošnje u koju je natjecatelj odjeven te kontekstualizacija narodne nošnje u period ili prigodu za koju je narodna nošnja noš

U natjecanju postoje tri kategorije koje proizlaze iz uobičajenih oblika tradicijskog života na području Slavonije, Baranje i Srijema:

  1. djevojka – neudana ženska osoba od 16 godina do udaje
  2. snaša – udana ženska osoba do 50 godina
  3. momak/baja/bećar – neoženjeni mladić stariji od 16 godina ili oženjeni muškarac


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)