Prava Slavonska sarma

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Priprema
1.
Meso stavite u veću posudu i dodajte dvije šake riže, vegetu (ukoliko nemate vlastite začine), sol i papar. Sve dobro promješajte rukom da se meso spoji sa začinima i da bude ravnopravno u smjesi mesa. Odložite sa strane.

2.
S glavice kiselog kupusa skinite listove te ih operite. Pranje listova radi se zbog kiselosti kupusa, ali nije nužno. Kada ste skinuli listove, pripazite na “korijen” lista koji je jako tvrd. Nožem uklonite “korijenje” radi lakšeg motanja lista, ali i da vam list ne “pukne” prilikom stiskanja rubova.

3.
U ruku uzmite malo smjese mesa koju ste prethodno pripremili i stavite na list kiselog kupusa. Pazite da vam je list kupusa na dlanu od tvrđeg prema mekšem dijelu tako da sarmu motate prema gore. Kada ste smotali svu sarmu, odložite ju sa strane.

4.
Višak kiselog kupusa također malo properite i na manje kocke ili kako god volite posložite u lonac za kuhanje. Kupus dobro rasporedite po dnu te na njega posložite sarmu koju ste smotali. Sarmu slažite uspravno od ruba pa do sredine. Između sarmi ugurajte koji komad domaće slanine. Slanina će dati svoj šmek, ali može dobro doći kada ostanete bez sarmi a imate onaj višak kupusa pa ga možete fino papati sa slaninom.

5.
U lonac dodajte malo pasirane rajice i začine po volji, ako volite slanije i malo ljutine ne škodi. Imajte na umu da ste meso prethodno začinili pa nemojte pretjerivati. Kada je sve spremno, lonac stavite na srednju vatru tako da lagano krčka. Sarmu je dobro pripremati duže. Ja ju kuham oko 120 minuta.

6.
Kada se sarma približi kraju kuhanja, u mali posudicu dodajte ulja, brašna i malo crvene mljevene paprike te zapržite na laganoj vatri uz kontinuirano mješanje. Zapršku ulijte u lonac sa sarmom i na laganoj vatri držite još 5 minuta. Sarma je gotova.

NAPOMENA: Ako ne želite zapršku, možete koristiti i krumpir (prirodni škrob) nasjeckan na kockice jer će vam i on dati gustinu – prenosi Coolinarka.

Posluživanje
Svi znamo dobar stari trik – Sarma je najbolja drugi i treći dan.

Sastojci
za 4 osobe
MESO ZA SARMU
1kg Mljevenog mješanog mesa
Sol
Papar
Slatka mljevena paprika
Riža
Vegeta

ZAPRŠKA
Dvije jušne žlice Brašna
1 žlica Slatke mljevene paprike
Ovisi koliko želite Ulja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *