PRED NAMA SU 9. ETNO SUSRETI POŽEŠTINE – Čvarkijada, Olimpijada starih sportova i Šokački vašar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


VETOVO – 9. Etno susreti Požeštine održat će se ove godine 22. listopada na već prepoznatljivom prostoru Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu. Kako je prošle godine, na susretima bilo preko 500 učesnika i više od 3.000 posjetitelja, za očekivati je ovogodišnje odlične susrete, uz još bolju posjećenost.

“Cilj ove manifestacije je na jednom mjestu okupiti udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, vinare i restorane, seoska turistička imanja te ostale udruge i pojedince koji u svom radu njeguju stare običaje,” kaže Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine i urednik tjednika Kronika požeško-slavonska koji organiziraju ovu, sada već tradicionalnu, etno i gastro manifestaciju, kao jednu u nizu na području Požeštine.
U sklopu 9. Etno susreta Požeštine koji počinju od 11 sati organizirat će se i zanimljiva natjecanja – Sportski susreti u starim sportovima sa 8 kategorija starih, već zaboravljenih sportova i poznati i veliki Šokački sokak. ” I ove godine organizirat ćemo ponovno jedan pravi Šokački sokak s šokačkim sajmom na kojemu će biti ponuda brojnih autohtonih domaćih proizvoda, domaćih suvenira i proizvoda, antikviteta i starih predmeta, zlatoveza, rukotvorina koji nastaju u rukama naših ljudi u Slavoniji i Baranji. Ove godine, jer su naši dosadašnji Etno susreti i Čvarkijada odjeknuli daleko imamo već prijavljen nastup i gostovanje udruga s područja slavonskih županija i susjednih mjesta,” dodaje organizator, najavljujući svakako dobru zabavu, te poziva sve građane da dođu, budu sudionici susreta ili samo posjetitelji, promatrači i degustatori dobrih, najboljih slavonskih čvaraka. Restoran Schon Blick za taj dan po vrlo popularnoj cijeni priprema pravi slavonski meni.

Manifestaciju će upotpuniti i 9. „Čvarkijada“, natjecanje u pravljenju najboljih čvaraka, stare slavonske delicije, koja se sve više vraća na naše stolove. “Neopravdano zapostavljeni čvarci ponovno dobivaju na važnosti, ali i na cijeni u trgovini, postaju sve cjenjenija slavonska delicija i izvan granica Slavonije. Nakon ocjenjivanja najboljih čvaraka od stručne komisije izabrat će se i najbolji čvarci po ocjeni svih sudionika Etno susreta, a nakon toga i besplatna degustacija čvaraka uz bačvu vina koju poklanjaju i ove godine vinari iz vetovačke Udruge Veteri Castra, za sve posjetitelje. Sve ekipe, a do sada ih se u pripremi čvaraka okušalo preko 200, dobit će do 20 kg leđne slanine, a ostali pribor za pripremu čvaraka moraju ponijeti sa sobom,” naglasio je Protić. Sudionici će se i natjecati u nekom od starih sportova, potezanje užeta, gađanje lukom i strijelom, trčanje u vreći, bacanje potkove, gađanje praćkom, bacanje kamena s ramena, potezanje mosora i gađanje kozlice.

Manifestacija će se održati uz pokroviteljstvo, grada Kutjeva, općina Brestovac, Kaptol i Čaglin, Požeško-slavonske županije, brojnih sponzora, tvrtki, obrta, vinara i dr., te će svi najuspješniji natjecatelji biti nagrađeni vrijednim nagradama. “Lijepo druženje uz pjesmu, ples i slavonske delicije očekuju sve sudionike i goste, a na kraju, kao i prošlih godina i milenijsko slavonsko kolo koje se protegne kroz cijeli Schon Blick. Prošle godine je bilo fenomenalno, bolje nego što smo i sami očekivali, odlično posjećeno, a posjetili su na i dvije velike udruge iz Osijeka koje su došle sa dva prepuna autobusa. Posebno je bilo puno natjecatelja u sportskom dijelu starih sportova, više od svih očekivanja. Hvala svima koji su nam pomogli, posebno ponosnim pokroviteljima i sponzorima, koji nas niti ove godine nisu iznevjerili, nego sav naš trud ponovno nagradili svojom pomoći, bez koje sigurno to sve ne bi organizirali,” dodaje organizator, Vladimir Protić, koji će sa svojim djelatnicima i suradnicima, članovima udruge i volonterima ponovno prirediti pravu manifestaciju.

Prijave za sudjelovanje na natjecanju Čvarkijada, te Šokački sajam dostaviti u Tjednik Kronika požeško-slavonska [email protected] ili na mob: 098/464-174 SMS ili viber porukom.

Tekst i foto: Vladimir Protić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *