Predsjednik Zoran Milanović danas slavi rođendan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Foto: Požeški.hr

Foto: Požeški.hr


Predsjednik koji malo koga ostavlja ravnodušnim svojim izjavama i nastupima danas slavi 56. rođendan
Zoran Milanović peti je predsjednik Republike Hrvatske. Rođen je na današnji dan, 30. listopada 1966. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1990. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Dobio je i Rektorovu nagradu kao odličan student. Pravo je magistrirao na temu Europske unije na Flamanskom sveučilištu u Bruxellesu (V.U.B.) 1998. godine – prenosi e-medjimurje.

Predsjednik koji malo koga ostavlja ravnodušnim svojim izjavama i nastupima, profesionalnu je karijeru započeo kao stažist na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a od 1993. godine kreće s karijerom diplomata u Ministarstvu vanjskih poslova RH. Godinu kasnije kao pripadnik OESS-a otišao je u mirovnu misiju u Azerbajdžan.

Na čelo SDP-a dolazi 2007. godine, kao nasljednik Ivice Račana. Bio je tada i predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije. U Hrvatski sabor kao zastupnik ulazi 2008. godine, a od 2011. postaje predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, te član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. na parlamentarnim izborima 2011. godine kao čelnik tzv. Kukuriku koalicije pobjeđuje na parlamentarnim izborima. Postaje premijer desete Vlade RH. Na čelno mjesto stranke biran je i 2012. godine, kada je također bio jedini kandidat za predsjednika SDP-a. Za predsjednika SDP-a izabran je i 2016., kada na unutarstranačkim izborima pobjeđuje protukandidata Zlatka Komadinu.

Za vrijeme mandata te Vlade Hrvatska 2013. ulazi u Europsku uniju. Godine 2016. gubi od Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima, na koje izlazi s Narodnom koalicijom. Nakon toga se na kratko povlači iz politike, te se posvećuje privatnom konzultantskom poslu. Otkrio je da je savjetovao albanskog premijera Edija Ramu, no ne s kim je još poslovao. No u politiku se vraća već 2019. godine kao kandidat za predsjednika, te pobjeđuje Kolindu Grabar-Kitarović 2020. godine.

Milanović je u braku sa Sanjom Musić Milanović od 1994. godine, a otac je dvojice sinova, Ante Jakova i Marka. Suprugu Sanju, danas poznatu liječnicu, upoznao je 1991. na dočeku Nove godine. Svoje prvo zajedničko putovanje platili su si tako što su po stanovima prodavali usisavače.

Kao predsjednik postaje izrazito istaknut svojim ‘osebujnim’ retoričkim stilom. Pažnju privlači brojnim verbalnim okršajima s premijerom, ministrom obrane, ali i svim političkim neistomišljenicima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *