Prevare već krenule: U Novoj Kapeli u trgovini prodavačici ‘uvalio’ lažne eure

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U Policijskoj postaji Nova Gradiška, dana 2. siječnja, u 17.20 sati, zaprimljena je dojava da je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području Općine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 eura izvještava PU brodsko-posavska – prenosi SiB.hr.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na pronalasku počinitelja kaznenog djela prijevare.
Također je i u prosincu 2022. godine, na području Slavonskog Broda, evidentiran slučaj plaćanja taxi usluge filmskim rekvizitom – novčanicom od 50 eura.

“Građani budite oprezni, te svaku euro novčanicu dobro pogledajte jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe, te će nastojati iskoristiti priliku i „ubaciti“ lažnjak. Novčanice koje su počinitelji koristili kao sredstvo plaćanja u spomenutim slučajevima su filmski rekviziti na kojima je ispisano: „Souvenir production“, odnosno „This is not legal it is to be used for motion props“. U slučaju sumnje u originalnost potrebno je odmah pozvati policiju”, upozorava policija.

Kako prepoznati lažne eure?
Kako je objavljeno na stranicama HNB-e: “U optjecaju su dvije serije euro novčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva i serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura. Taj se apoen više ne tiska, no i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja. Zajedničke značajke obje serije euro novčanica jesu: naziv valute ispisan različitim pismima; na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke; ondje se nalazi i potpis predsjednika/ce ECB-a; svaka novčanica ima serijski broj. Za lakšu provjeru autentičnosti HNB preporučuje četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.
Osjetite papir i reljefnost novčanice. Pogledajte novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom. Nakrenite euro novčanicu i provjerite hologram; brojku koja mijenja boju; sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem povećala. Dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *