Prije 31. godinu poginuo je heroj Marko Garić iz Gučana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Filomena i Anto Garić iz Gučana izrodili su kćer i petoricu sinova koji su, svi odreda, kad se u Hrvatskoj zaratilo, pristupili Zboru narodne garde (ZNG). Marko, Zvonko, Josip, Tomo i Ivica postali su pripadnici 123.brigade ali, nažalost, nisu svi dočekali slobodnu i samostalnu Hrvatsku – Marko je poginuo na današnji dan 1991.godine u sklopu akcije „Laništa” kad su pripadnici požeške brigade prvi put ušli u Kamensku…

– Javila su mi to djeca navečer tog dana. Kad smo čuli, ukočili smo se – prisjetila je Filomena Garić. Marko je, dodala je, radio u Švicarskoj ali se, kad je rat počeo, vratio u Hrvatsku.

– Rekli smo mu: Nemoj i ti ići u rat, ako si u Švicarskoj, možeš nam pomoći. Odgovorio je samo: Gdje idu svi moji, idem i ja. I otišao je. Poginuo je al’ bar znam gdje i gdje mu je grob…za mnoge se ne zna gdje su, a ja, zahvaljujem Bogu na tome, znam gdje je Markov grob, blizu kuće je u selu i svaki dan ga obiđem – ispričala je majka Filomena Garić.

Danas su suborci poginulog heroja Marka Garića tradicionalno obišli njegov grob te njegovu majku Filomenu.
Na svom Facebook profilu, zapovjednik izvidničke desetine u kojoj je bio Marko Garić, umirovljeni satnik Josip Širić napisao je sljedeće:
“18.12.2022 obilježili smo 31 godišnjicu smrti našeg suborca i prijatelja Marka Garića iz Gučana i obišli spomenik u Kamenskoj i njegov grob u Gučanima i njegovog brata Josipa Garića ( Jozage ) i njegove supruge Valentine Garić i nakon toga obišli smo njihovu majku Filomenu Garić.
Danas su opravdano izostali Soldo Damir, Zvonko Bogdanović, Zdenko Rosi i Milan Martić, a mi nastavljamo daljnje druženje i razgovor o ratnim danima iz 1991. godine i danas su bili Darko Zovko, Žilić Miroslav, Mihaljević Branko, Hrvoje Nikić Čakar, Đurica Pavlović, Kordić Ivica i Markov brat Tomaga Garić i sin od pokojnog Josipa Garić Luka Garić.
Bog i jedina sveta Domovina Hrvatska!!!!!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *