Priopćenje: U 3 slavonske županije nedostaje 65 primarnih liječnika, a preko 130.000 pacijenata nema svog izabranog doktora

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

U ovom trenutku u Požeško-slavonskoj županiji nedostaju 2 pedijatra, 1 ginekolog te 10 obiteljskih doktora. U Brodsko-posavskoj županiji nedostaju 4 pedijatra, 5 ginekologa te 21 obiteljski doktor. U Vukovarsko-srijemskoj županiji nedostaje 6 pedijatara, 5 ginekologa i 11 obiteljskih doktora. Ukupno 65 primarnih liječnika.

Ako znamo da svi oni prosječno imaju oko 2000 pacijenata jasno je da je samo u ove tri slavonske županije 130.000 pacijenata nema svog izabranog liječnika. Odgovornost je to Ministarstva zdravstva i Vlade RH kao i vodstava spomenutih županija. Svi oni godinama ovaj problem guraju pod tepih, ignoriraju probleme iako se na njih sustavno ukazuje. U cijeloj Hrvatskoj je, pak, više od pola milijuna pacijenata ostalo bez svog izabranog liječnika obiteljske medicine, a za nekoliko godina bez obiteljskog liječnika ostat će još milijun pacijenata jer je 780 liječnika starije od 60 godina.

U ovom trenutku čak u 140 ordinacija u RH nema obiteljskog doktora što znači da u njih u određene dane u tjednu dolaze preostali liječnici obiteljske medicine, odnosno oni su prisiljeni istodobno raditi u više ambulanta. Ukupno, u bolnicama i ordinacijama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje oko 2000 doktora i 4000 medicinskih sestara i tehničara.

Stoga podržavam današnji prosvjed liječnika u organizaciji Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog sindikata liječnika te najvećih udruga liječnika HUBOL-a, KoHOM-a i Inicijative mladih liječnika koji godinama zdravstvenoj administraciji ukazuju na nagomilane probleme zbog čega su žrtve – pacijenti.

Jučer usvojeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju s kozmetičkim promjenama ni na koji način neće doprinijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti niti boljem i učinkovitijem zdravstvenom sustavu. Naprotiv, zdravstveni sustav i dalje će ostati jednako neučinkovit, nepravedan, nedostupan i neracionalan.

Već sada za pojedine dijagnostičke postupke čeka se preko dvije godine, lijekovi za najmlađe skupljaju se donacijama požrtvovnih građana, a zdravstveni radnici preopterećeni su i potplaćeni pa svaki treći mladi liječnik napušta Hrvatsku. Nažalost, Vlada RH, Ministarstvo zdravstva kao ni lokalne županijske vlasti u čijim su nadležnostima domovi zdravlja nisu napravili gotovo ništa da tu sramotnu situaciju u zdravstvenom sustavu poboljšaju.

Saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *