PRIOPĆENJE umirovljenog brigadira HV Zdenka Farkaša u povodu „Virtualne obnove spomenika u Kamenskoj„

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Uz ideju obnove 30.rujna 2023.g. u Kamenskoj je u produkciji Milorada Pupovca i Srpskog narodnog vijeća realiziran virtualni prikaz spomenika autora Vojina Bakića podignutog 1968. u čast pobjede naroda Slavonije nad fašizmom i pri tomu su Milorad Pupovac i njegovi sljedbenici iz SNV , navodno obilježavajući godišnjicu rušenja spomenika , iznosili klevete na račun 123.brigade Hrvatske vojske . Svakom je jasno da taj spomenik nije srušio niti vjetar niti oluja, ali nepoznanica o rušenju M. Pupovcu i njegovim sljedbenicima ne daje pravo da neistinito i zločesto tvrde da je 123.brigada Hrvatske vojske 1992,g. srušila antifašistički spomenik.

Selo Kamenska 1991.g. je bilo jako četničko uporište i upravo sa brda Blažuj, gdje je bio smješten spomenik autora Vojina Bakića , četnici su gotovo svakodnevno granatirali selo Orljavac i okolna naselja . Napadajući četničko uporište Kamenska po četvrti put, 25.12.1991,g, 123.brigada je oslobodila čitav prostor od četnika i pripadnika tzv. „TO Srpske krajine” . Pronašli smo na brdu Blažuj mnogo naoružanja i vojne opreme kojom je četnike obilno snabdjela tadašnja JNA . Prilikom jednog od napada na Kamensku, 21.12.1991.g. ta ista JNA je pomagala četnicima u Kamenskoj u obrani uporišta, i s dva borbena zrakoplova su raketirali Hrvatsku vojsku tijekom napadnih djelovanja. Vjerojatno je i Pupovcu i njegovima poznato da se ta ista JNA nazivala sljednikom partizanskog pokreta i barem verbalno je slavila i veličala  antifašizam, ali je ta ista JNA 1991,g,izvršila napad na Republiku Hrvatsku i svim sredstvima pomagala i branila četnički i velikosrpski fašizam , što je najprljavije pokazano u Vukovaru . Tih dana 1991.g. se na brdu Blažuj u Kamenskoj spojilo ono što bi trebalo biti nespojivo. Pod antifašističkim spomenikom podignutom u čast antifašističke borbe naroda Slavonije, četnici i tzv. „TO Srpske krajine”, potpomognuti od JNA, sijali su smrt ostvarujući neofašističku ideju Velike Srbije u središtu Slavonije. Istine radi , mi kao pripadnici Hrvatske vojske 1991. i 1992.g. se nismo niti u primislima bavili spomenicima, ali smo se u našem kraju i dalje žestoko suprotstavljali ideji četništva i nosili se sa svim posljedicama koje je takva ideja donijela i pokazalaagresijom JNA i četnika na Republiku Hrvatsku u rujnu 1991.g.

U selu Kamenska, upravo ispod brda Blažuj, nalazi se i spomen ploča hrvatskim braniteljima iz 123.brigade poginulim na tom ratištu i nismo čuli da se Pupovac ili netko od prisutnih državnih dužnosnika u dolasku zadržao i poklonio njihovoj žrtvi za Republiku Hrvatsku . Naprotiv, okupljenima je servirana kleveta da su pripadnici 123.brigade Hrvatske vojske 21.veljače 1992,g divljački srušili spomenik antifašizmu .

Inače , u vrijeme koje se navodi kao dan rušenja spomenika , 21. veljače 1992, požeška 123. brigada HV nije uopće bila na prostoru Kamenske, već na širem prostoru sela Bučja. Tamo smo već 26.12.1991.g. , između brojnih antifašističkih spomenika , također zatekli ostatke izbezumljene četničke orgije u logoru Bučje, gdje su masakrirali civile i vojnike, a za neke niti danas ne znamo gdje su im grobovi . Oslobađajući od četnika Bučje , Budiće i druga sela prema Pakracu , Hrvatska vojska i 123.brigada doista se nije imala vremena baviti antifašističkim spomenicima , već smo se bavili čišćenjem bolesnih umova koji su se nazivali četnicima i teritorijalnom obranom srpske krajine .
Na žalost, slično je i već više puta viđeno ,da se i u slučaju vojno redarstvenih akcija „ Bljeska” i „Oluje , s istih adresa pokušavaju agresija i zločini nastali u ostvarivanju ideje Velike Srbije maknuti od interesa javnosti okrivljujući Hrvatsku vojsku za zločine u tim akcijama. I tako i ovaj put , šuti se o divljanju četnika u Kamenskoj 1991.g., ali se vješto iskorištava virtualni prikaz antifašističkog spomenika u Kamenskoj kako bi se  123,brigadu HV okrivilo za njegovo rušenje. Očigledno je Hrvatska vojska Pupovcu i njegovima već trideset i dvije godine „ kamen u cipeli ” pa ne odustaju od svoje nakane. Spomenik u Kamenskoj autora Vojina Bakića izgrađen je na brdu Blažuj i bio je antifašističko obilježje jednog vremena koje danas nije spojivo na istom mjestu s profašističkim četnicima i TO srpske krajine, koji su zajedno s JNA širili smrt s tog istog brda 1991.g. pokušavajući stvoriti u Republici Hrvatskoj dio velike Srbije. Očito je da M. Pupovac i njegovi spajaju nespojivo, ali pri tom serviraju objede i klevete na račun 123.brigade HV, što smatramo nedopustivim .

                                            zamjenik zapovjednika i zapovjednik 
                                            123.brigade HV brigadir 
                                                     Zdenko Farkaš 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)