Prisega 33. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

U vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi u petak, 18. veljače 2021. godine svečano je prisegnuo 33. naraštaj ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Dragovoljno vojno osposobljavanje provodi se u kontinuitetu od 2008. godine, a trenutačno se na temeljnoj vojnoj obuci nalazi ukupno 161 ročnik, od toga 123 muškarca i 38 žena, među kojima i dvoje vrhunskih sportaša.

Ročnik Matko Pandurić iz Slavonije diplomirani je inženjer agronomije i odlučio je slijediti svoj dječački san da postane vojnik i ostavio struku sa strane kako bi se posvetio vojsci. „Taj poziv stvarno morate osjetiti, probudio se u meni i trenutno mi je jedini fokus rad u vojsci“ , rekao je ročnik Pandurić.

„Velika čast mi je nositi hrvatsku odoru i nadam se daljnjem napredovanju i razvijanju u časničkoj karijeri“, rekla je ročnica Sara Nasić iz Sinja koja se na dragovoljno vojno osposobljavanje odlučila nakon završetka fakulteta prehrambene tehnologije jer joj je od malih nogu bio san da postane pripadnica Hrvatske vojske.

Od uvođenja dragovoljnog služenja vojnog roka, na vjernost domovini prisegu su položila 10.302. ročnika, među kojima 1.439 žena. Obuka se provodi u Vojarni 123. br. HV Požega i njenim vojnim vježbalištima; strelištu „Novo Selo“ u Novom Selu te logističkom vježbalištu „Glavica“. Prijave za dragovoljnu vojnu obuku primaju se tijekom cijele godine u područnim odsjecima za poslove obrane prema mjestu prebivališta. Obukom se stječe jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, a temeljem pokazanih rezultata i sukladno stručnoj spremi ročnicima se može ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika, dočasnika ili časnika. Ročnici se nakon završene obuke raspoređuju u razvrstanu pričuvu.

Svečanoj prisezi ročnika nazočio je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednik RH Zoran Milanović, izaslanik Ministra obrane Republike Hrvatske državni tajnik Branko Hrg, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Siniša Jurković, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost gospodin Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ brigadni general Željko Ljubas i zapovjednik vojarne „123. Brigade Hrvatske vojske“ brigadir Mile Valentić.

Foto: MORH/ M. Čobanović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika