Prof. Blanka Đimoti Zima sudjelovala na 1. međunarodnoj stručno-znanstvenoj konferenciji: „Zaštita ljudskih prava u 21. stoljeću“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Profesorica Blanka Đimoti Zima prihvatila je poziv za sudjelovanje na I. međunarodnoj stručno-znanstvenoj konferenciji s temom “Zaštita ljudskih prava u 21. stoljeću” koja se održala 18. siječnja 2024.  u Hrvatskom saboru u organizaciji Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora,  ŽSV za građanski odgoj i obrazovanje AZOO, Odbora za ljudska prava i međunarodne odnose i Hrvatske zajednice inovatora.  Prije početka same konferencije u Hrvatskom saboru otvorena je  izložba ukrajinske obitelji Maslyk “Naši tragovi”.   Ansanbl”Ščedryk”,  Ukrajinske zajednice Grada Zagreba, izveo je hrvatsku i ukrajinsku himnu. Rasprave i izlaganja  na konferenciji uključivale su sljedeće teme: identificiranje, usvajanje i analiziranje pitanja zaštite dječjih i općenito  ljudskih prava, poticanje razvoja strategija za uključivanje principa demokratskog građanstva u obrazovni sustav, poticanje  razvoja programa obrazovanja usmjerenih na podizanje svijesti o ljudskim pravima i građanskim vrijednostima, razumijevanje  značaja promicanja vrijednosti poput ljudskog dostojanstva, slobode, ravnopravnosti i solidarnosti, razvoj kritičkog mišljenja na etičkim načelima, umijeća mirotvorstva i mirnog rješavanja sukoba među mladima, te poticanje dijaloga o važnosti građanskog odgoja u školama. 

Razmjenjujući ideje i strategije za jačanje educiranja o dječjim pravima u širem društvenom kontekstu ključnim za daljnji razvoj edukativnih programa usmjerenih na podizanje svijesti o ljudskim pravima i građanskim vrijednostima u 21. stoljeću istaknuto je kako su dječja prava kao dio međupredmetnihtema u  obrazovanju izuzetno bitne sastavnice rada s učenicima. Niz otvorenih pitanja koja treba trenutno evaluirati zahtijevaju nova rješenja, a svakako je pozitivan primjer  Međunarodne konvencije i koncept međudržavne primjenjivosti za zaštitu dječjih prava na međunarodnoj razini okruženoj izazovima XXI. stoljeća.

Tekst i foto: Mirna Jozić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *