Prošlo je 27 godina od Bljeska. Trajao je manje od dan i pol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U HRVATSKOJ se danas obilježava 27. godišnjica vojno-redarstvene operacije Bljesak, u kojoj su hrvatski branitelji 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodili dijelove zapadne Slavonije koji su četiri godine bili okupirani – prenosi INDEX.hr

Poginula su 42 branitelja
Operacijom je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac, kao i željeznička pruga prema istočnoj Slavoniji. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Operacijom su oslobođeni i Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području.

Srušen je avion legendarnog Rudolfa Perešina
Tijekom akcije srušen je i zrakoplov legendarnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfa Perešina, koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MiG-21 prebjegao u Austriju.

U Bljesku su prvi put u Domovinskom ratu korišteni masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a taktičko iznenađenje bili su i tenkovi, dopremljeni željeznicom, koji su ulazili izravno u borbu.

Idućeg dana raketiran je Zagreb
Zbog vojnog poraza u operaciji Bljesak srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. napali središte Zagreba raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, takozvanim “zvončićima”, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a oko 200 ih je ranjeno.

Tadašnjeg vođu srpskih pobunjenika Milana Martića Međunarodni sud u Haagu je, uz ostalo, i zbog zapovijedi da se napadne Zagreb, pravomoćno osudio za ratni zločin na 35 godina zatvora.

Nakon Bljeska je uslijedila Oluja
Bljesak je prethodio vojno-redarstvenoj operaciji Oluji, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995., kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji.

No tim operacijama te s nekoliko idućih pobjeda Hrvatske vojske stvoreni su uvjeti u kojima je od 15. siječnja 1996. počeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a završio 15. siječnja 1998., kada je to područje (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem) konačno vraćeno u sastav Hrvatske.

U Okučane dolaze Milanović, Plenković i Jandroković
Svoj dolazak u Okučane, na obilježavanje 27. obljetnice VRO-a Bljesak, najavili su predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i šef sabora Gordan Jandroković.

Tom će prigodom položiti vijenac i zapaliti svijeću kod spomen-obilježja Kristalna kocka vedrine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika