Prosvjed DSHV-a zbog ministarskog nijekanja zločina nad Hrvatima u Srijemu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Udruga protjeranih Hrvata iz Vojvodine i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, ali i članovi Udruge i Saveza iz Požege, Virovitice i Osijeka, izrazili su prosvjed zbog istupa srbijanskog ministra Aleksandra Martinovića:

Udruga protjeranih Hrvata iz Vojvodine i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazili su prosvjed zbog istupa srbijanskog ministra Aleksandra Martinovića koji je ustvrdio da nijedan Hrvat iz Hrtkovaca nije deportiran te negirao osudu Vojislava Šešelja za ratni zločin – prenosi HRT.

Vojislav Šešelj nije osuđen za ratni zločin. Vojislav Šešelj je osuđen za poticanje na deportaciju Hrvata iz Hrtkovaca. A to nije ratni zločin (…) zato što nijedan Hrvat iz Hrtkovaca nije deportiran, nego su svi Hrvati iz Hrtkovaca, iz Golubinaca, iz Slankamena, iz drugih mjesta u kojima su živjeli, zamijenili svoje kuće, rekao je među ostalim u skupštinskoj raspravi ministar Martinović, a prenosi u ponedjeljak vojvođanski list “Hrvatska riječ”.

Svi ti deportirani, ubijeni Hrvati iz Hrtkovaca, iz Slankamena, iz Golubinaca i tako dalje, eno ih živi i zdravi, hvala Bogu, u srpskim kućama u Zagrebu, u Bjelovaru, u Splitu, u Zadru, u Šibeniku i tako dalje. Eto, to je prava istina, naveo je Martinović.

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata sa sjedištem u Zagrebu izrazila je prosvjed i ukazala na izrečene neistine da Vojislav Šešelj nije osuđen za ratni zločin nad Hrvatima u Vojvodini i da su Hrvati s prostora Vojvodine tijekom 1990-ih godina dobrovoljno mijenjali svoje kuće i imanja sa Srbima iz Republike Hrvatske.

Nepobitna je činjenica da je prije više od 30 godina, 1991. godine, istovremeno s početkom dizanja pobune srpskog stanovništva u Republici Hrvatskoj protiv državne vlasti i konačno s početkom Domovinskog rata, započelo i tragično razdoblje za Hrvate u Vojvodini koje je rezultiralo prisilnim iseljenjem više od 40.000 Hrvata sa svojih stoljetnih ognjišta, navela je u priopćenju Zajednica.

Dodali su kako je prisilno iseljavanje postizano planski, prijetnjama, zlostavljanjima i nasiljem, fizičkim i verbalnim, uključujući i silovanja i ubojstva čitavih obitelji, o čemu članovi Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke mogu itekako svjedočiti.

U udruzi ističu kako je nepojmljivo da danas jedan ministar države koja pregovara o ulasku u Europsku uniju zatvara oči na konkretne činjenice, svjedoke, dokumentaciju koji potvrđuju i dokazuju zlodjela činjena tijekom 1990-ih nad vojvođanskim Hrvatima i ostalim nesrbima u Srbiji.

Može li se, dodali su, zbog ovakvog relativiziranja zločina koji su se dogodili nad Hrvatima u Vojvodini očekivati daljnji napredak u hrvatsko-srpskim odnosima te nastavku eurointegracijskih procesa u samoj Srbiji.

S obzirom da je takve neistine javno izgovorio ministar u beogradskoj Narodnoj skupštini, iskreno se nadamo da to nije službeni stav državne politike Republike Srbije i da će se netko iz vlasti Republike Srbije o tome očitovati, jer u protivnom to bi značilo da se nije promijenio odnos Republike Srbije prema Republici Hrvatskoj i Hrvatima koji žive u Srbiji u odnosu prema politici iz 1990-ih godina, navodi se u priopćenju Zajednice.

Na istup ministra reagirao je i DSHV, koji je u objavi na Facebooku naveo da je višestruko i točno dokumentirano što je Vojislav Šešelj svojim djelovanjem prouzročio u Srijemu i zbog čega je osuđen na 10 godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu.

U stranci hrvatske manjine strahuju da će ovakve interpretacije njihove patnje prouzrokovati to da ona bude dublja, bol veća, a perspektive ostatka hrvatskoga naroda u Srijemu i dalje ostanu zamagljene, prenijela je objavu DSHV-a Hrvatska riječ.

Aktualni srbijanski ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović rođen je u Slavonskom Brodu.

Bio je istaknuti član Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja u kojoj je bio član Centralne otadžbinske uprave a 2010. imenovan za potpredsjednika SRS-a, i bio je oštri kritičar Aleksandra Vučića.

No 2012. prelazi u njegovu Srpsku naprednu stranku (SNS) i preuzima značajne dužnosti u državnim institucijama.

Za zastupnika SNS-a u Skupštini Srbije izabran je 2022. a za ministra je imenovan u listopadu prošle godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)