PSŽ prvi put od samostalnosti RH nema niti jedan nogometni klub u prva tri državna ranga

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


POŽEGA – Od proglašenja nezavisnosti Republike Hrvatske i stjecanja dugo čekane samostalnosti u hrvatskom nogometu odigrano je ukupno 30 natjecateljskih sezona (od 1992). Posljednja sezona u bivšoj državi bila je 1990./1991. – prenosi Požeški športski savez.

Nogomet se zbog Domovinskog rata organizirano nije igrao u jesen 1991 te je odigrano samo neslužbeno prvenstvo sa 7 klubova pod nazivom “Slobodna Hrvatska” čiji su turniri odigrani u Varaždinu i Puli. Već u prvom dijelu 1992. odigrano je prvo službeno nogometno prvenstvo Hrvatske sa 12 klubova, a prvak je nakon 22 odigrana kola postao splitski Hajduk

Na području tadašnje požeške općine također se u proljeće 1992. igrao nogomet te je odigrano neslužbeno natjecanje da bi se od sezone 1992./1993. požeška SlavonijaKutjevo i Slavija (Pleternica) uključili u natjecanje 3. Hrvatske nogometne lige – Istok, a formirane su i sve niže lige. 

Tako je punih 30 godina požeški kraj imao klubove najmanje u trećem državnom rangu, a dosta sezona i u drugoligaškom i prvoligaškom. Od sezone 2022./2023. Požeština nažalost nema više niti jedan klub u prva tri državna ranga jer će se Slavonija (Požega), Kutjevo i Slavija (Pleternica) natjecati u četvrtom državnom rangu koji će se zvati 3. NL – Istok ali više neće imati 18 nego 16 klubova.

Osim Slavonije, Slavije i Kutjeva tu će se još natjecati i Đakovo Croatia, Bedem Ivankovo, Graničar Županja, Sloga Nova Gradiška, Oriolik Oriovac, Čepin, Darda, Vuteks Sloga Vukovar, NAŠK Našice, Omladinac Gornja Vrba, Svačić Stari Slatinik, Valpovka Valpovo i Borac Kneževi Vinogradi. Ova liga bi trebala početi 20./21. kolovoza, a završiti 26./27. studenog osim ako se klubovi na plenumu koji će biti 20. srpnja ne dogovore da se jedno kolo odigra srijedom pa bi jesenski dio sezone završio 19./20. studenog. 

Slavonija je posljednjih nekoliko sezona (2018./2019. – 6. mjesto, 2019./2020. – 7, 2020./2021. – 5, 2021./2022. – 5) bila prvi vrhu ljestvice ali daleko od borbe za prvo mjesto koja je na početku svake sezone iz kluba najavljivana pa bi u ovom rangu konačno morala biti pri samom vrhu i u borbi za naslov prvaka. 

U sezoni 2005./2006. požeška Slavonija je posljednji put igrala u drugoligaškom društvu i to u 2. HNL – Sjever dok je velički Kamen ingrad nakon 6 prvoligaških sezona iz 1. HNL ispao u sezoni 2006./2007., a naredne sezone, 2007./2008. i iz Jedinstvene 2. HNL. Klub nakon toga nije više ni imao seniorsku momčad, a uskoro se i potpuno ugasio te je 2009. ponovno u Velikoj osnovan NK Papuk.  

Tako Požeško – slavonska županija od 2008. nema drugoligaša, a od 2022. više ni trećeligaša te je praktično nestala s ozbiljnije nogometne karte u Republici Hrvatskoj. Kada je Slavonija u proteklih tridesetak godina igrom slučaja i završila u nižim ligama (1999 u 1. ŽNL, 2008. u tadašnjoj 4. HNL – Istok, a 2011. u 1. ŽNL), status trećeligaša u tom razdoblju imali su neki drugi županijski klubovi (Kamen ingrad Velika, Slavija Pleternica, Lipik) pa se nikada do sada nije dogodilo da požeško – slavonski županijski nogomet nema svog predstavnika barem u trećeligaškom društvu. 

U elitnom državnom rangu koji će se u sezoni 2022./2023. zvati SuperSport HNL natjecat će se 10 klubova (Dinamo, Hajduk, Osijek, Rijeka, Lokomotiva, Gorica, Slaven Belupo, Šibenik, Istra, Varaždin), a u drugom državnom rangu za koji je Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza odlučio da se u narednoj sezoni zove Prva nogometna liga sudjelovat će 12 klubova (Hrvatski dragovoljac, Rudeš, Inter, Jarun, Kustošija, Cibalia, Solin, Orijent, Dugopolje, Dubrava, BSK Bijelo Brdo, Vukovar 1991).

Na kraju sezone 2022./2023. iz SuperSport HNL-a ispada posljednji, desetoplasirani klub dok direktno iz 1. NL u viši rang ulazi samo prvak. Između prva dva državna ranga nema nikakvog dodatnog doigravanja. Odlukom IO HNS-a od sezone 2024./2025. će 1. NL također brojati 10 klubova, a od te sezone će devetoplasirani klub SuperSport HNL-a igrati kvalifikacije s drugoplasiranim klubom iz 1. NL.

Od naredne sezone prvi put se igra i jedinstveni treći državni rang pod nazivom Druga nogometna liga a koja u svom premijernom izdanju ima 16 klubova (Sesvete, Croatia Zmijavci, Opatija, Zrinski Jurjevac, Grobničan, jadran Poreč, Jadran Luka Ploče, Dugo Selo, Bjelovar, Osijek II, Hrvace, Zagorec Krapina, Mladost Ždralovi, Marsonia Slavonski Brod, Belišće, Međimurje Čakovec). 

U prvoj sezoni iz tog i takvog jedinstvenog trećeg ranga (2. NL) direktno ispadaju 15. i 16. klub na ljestvici dok će momčad koja završi na 14. mjestu ići u doigravanje s pet prvaka četvrtih liga  (3. NL – Istok, Sjever, Središte, Zapad, Jug). Tih šest klubova formirat će tri nokaut-para, a pobjednici će osigurati mjesto u jedinstvenoj ligi. Također će biti doigravanja između drugog i trećeg državnog ranga. Pretposljednji klub 1. NL će igrati s drugoplasiranim klubom 2. NL dok će prvi i posljednji standardno ići u ligu više odnosno niže. 

Tako je hrvatski nogomet u sezoni 2021./2022. u drugom i trećem rangu imao čak 96 klubova (16 drugoligaša i 80 trećeligaša) dok će u sezoni 2022./2023. u ta dva ranga imati samo 28 klubova (12 + 16).

Hrvatski nogometni savez je još prije tri godine najavio svoj projekt jedinstvenog trećeg ranga kao i financijsku pomoć klubovima za igranje takve lige. U posljednje vrijeme najviše su se u HNS-u bavili nazivima i imenima liga i tako zabavljali sportsku javnost dok još nije javno poznato ono najbitnije odnosno kakvu će točno financijsku pomoć i koliko dugo klubovi dobivati za sudjelovanje u ovako zahtjevnom, skoro profesionalnom rangu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *