Pupovac na izvanrednoj presici: ‘Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne može doći u Jasenovac‘

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Saborski zastupnik, predsjednik SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac sazvao je izvanrednu press konferenciju u povodu zabrane hrvatskih vlasti srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da “incognito” posjeti Jasenovac – prenosi Jutarnji list.

  • Do ovakve situacije nije smjelo doći, nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne može doći u Jasenovac. Nije se smjelo dogoditi da se ne traže alternativni načini da se osigura dolazak srbijanskog predjsednika, kazao je Pupovacna početku.

Dodao je da je riječ o osjetljivom i traumatičnom pitanju.

  • Plašimo se da će ionako loši odnosi Hrvatske i Srbije ovime biti dodatno pogoršani, plašimo se da će odustvo mehanizama komunikacije između dviju država može postati još gore nego što jest, kazao je Pupovac dodavši da je Jasenovac mjesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava.
  • To je mjesto gdje se pokazuje priznavanje žrtava, na kojem se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba, rekao je.

Pupovac je dodao da je komemoracija u Jasenovcu otežana “našim pitanjima” i da su u vezi Jasenovca bili postignuti određeni dogovori koji na kraju nisu bili ispoštovani.

  • Ne znam zašto je izostala komunikacija, u svakom slučaju, vidio sam rizike koje to nosi i izložio sam se, znam da ću sada biti predmet obijesnih napada s ove i one strane, ali to je tako sa svakime tko se kreće između dvije vatre, kazao je Pupovac aludiravši na činjenicu da je kao predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj izašao pred kamere komentirati jedan od najvećih diplomatskih skandala na relaciji Srbije i Hrvatske posljednjih godina.

Dodao je također da je, u trenutku kad je bio obaviješten o dolasku predsjednika Vučića, smatrao svojom dužnošću da pokuša spriječiti da se dogodi nešto loše te dodao da je situacija mogla još gore završiti.

Novinare je zanimalo i smatra li da je Vučićev pokušaj dolaska u Jasenovac zapravo provokacija.

  • Ne znam je li riječ o provokaciji, nemam tu vrstu uvida. Dolazak Vučića u Jasenovac ne bi smio biti provokacija, kazao je Pupovac te konferenciju završio nakon što je odgovorio na dva pitanja, dodavši kako za razliku od hrvatskih političara nema namjeru cijeli dan govoriti pred kamerama.

Informaciju o Vučićevoj namjeri da dođe u “privatni posjet” Spomen području Jasenovac u nedjelju ujutro prvi je objavio Jutarnji list, a u toj vijesti se navodi i da je Vučić o posjetu, koji je Zagreb ocijenio provokacijom, informirao Pupovca kojemu je navodno rekao da dolazi u privatni posjet Hrvatskoj i, ako želi, da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, da obavijesti i hrvatsku Vladu. Pupovac je, prema izvorima Jutarnjeg, rekao premijeru Andreju Plenkoviću da ga je Vučić kontaktirao, a u Vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao, kako kažu, napraviti kaos u Hrvatskoj.

U međuvremenu je, u jednoj u nizu burnih reakcija iz Beograda na ovu vijest, tamošnja tehnička premijerka Ana Brnabić prozvala Pupovca.

  • Kao što Jutarnji list piše, on je o tome obavijestio Milorada Pupovca, pa me sada zanima reakcija gospodina Pupovca. Što će on sada reći?, upitala je Brnabić.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *