Radni sastanak s Hrvatskim vodama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

U prostorijama VGI za mali sliv Orljava – Londža u Požegi održan je radni sastanak o trenutnim fazama u projektiranju retencija i akumulacija na području Požeštine. Nakon što su u lipnju prošle godine bujične poplave uzrokovale višemilijunsku štetu, Vlada RH osigurala je 100 milijuna kuna za izgradnju retencija duž Požeške gore. Riječ je o pet vodotoka gdje se u pojedinim slivovima sitnih bujica nalaze napušteni kamenolomi zbog kojih je produkcija nanosa na tim slivovima veća nego što bi trebala biti, a jedini izlaz je izgradnja pregrada, retencijskih ili akumulacijskih brana koje će s jedne strane zadržati nanose, a s druge strane reducirati vodni val.

Na današnjem sastanku predstavljena su projektna rješenja izgradnje retencije iznad napuštenog kamenoloma na sjevernim padinama Požeške gore, točnije na potoku Pakao, kako bi se zaštitilo naselje Vidovci, kojega je izradio Vodoprivredno-projektni biro d.d., zatim izgradnja retencije na sjevernim padinama Požeške gore, na pritokama potoka Vučjak, za zaštitu grada Požege od bujičnih poplava koju je pripremio Hidroinženjering d.o.o. Predstavljeno je i projektno rješenje izgradnje akumulacije Selište na sjevernim padinama Požeške gore, na potoku Komušanac (Elektroprojekt d.d.), izgradnja retencije iznad napuštenog kamenoloma na potoku Veliki Dol za zaštitu naselja Dervišaga, (IDT d.o.o. i Hidroing d.o.o.) te izgradnja retencije iznad napuštenog kamenoloma na sjevernim padinama Požeške gore, na potoku Nakop I. za zaštitu Vidovaca (IDT d.o.o. i Hidroing d.o.o.).

Uz predstavnike Hrvatskih voda i projektantskih tvrtki, sastanku su prisustvovali županica Požeško – slavonske županije Antonija Jozić i gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić sa suradnicima.

Izvor: Grad Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika