Ravnatelj OŽB Požega dr.sc. Ivan Vukoja o zdravstvu i o ulaganjima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Na današnjoj konferenciji za medije, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega dr.sc. Ivan Vukoja, dr.med., dotakao se brojnih tema, kako zdravstva, tako i tema o ulaganjima, što realiziranim, što o onima za sljedeću godinu. Najveće ulaganje ove godine bilo je ono za nova 173 parkirna mjesta i 26 parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom.
Navedena investicija “teška” je 2,7 milijuna kuna

„Dvije godine fokus zdravstvenog sustava bio je na nešto sasvim drugo. Bila je to infektivna bolest i nije bilo puno vremena za kronične i nezarazne bolesti. Danas nam dolaze pacijenti s uznapredovalim stadijima karcinoma. Posljedica je to dvije stvari: nacionalni preventivni programi spustili su se na niske razine, dok su obiteljska medicina i primarna zdravstvena zaštita u fokusu imali nešto drugo.

“Kad usporedimo ovogodišnje brojke za 2019. godinom, imamo 21% više onkoloških pregleda. Činjenica je da se događa i pomak kemoterapije, jer nam pacijenti dolaze u uznapredovalom stadiju, pa se preskače prva ili druga linija kemoterapije i krećemo s trećom ili četvrtom linijom kemoterapije, što ima izravnu posljedicu i na financijske okolnosti u kojima poslujemo.“, rekao je ravnatelj Vukoja.

“Dodaje da 30% pacijenata koji se liječe u Općoj županijskoj bolnici nije iz Požeško-slavonske županije, već je riječ  o pacijentima iz okolnih županija, koji dolaze zbog bolje dostupnosti usluge i kraćeg čekanja na preglede. Posljedica je to i povećanog rada u požeškoj bolnici, a što je pratio i HZZO te su četiri bolnice u Republici Hrvatskoj, među kojima je  i požeška, nagrađene za svoj rad, što je relevantno mjerilo vrednovanja rada.”

“Kada je riječ o ulaganjima, pri kraju je investicija u parkiralište – 173 parkirna mjesta plus 26 za osobe s invaliditetom. Investicija 2,7 milijuna kuna koja je gotovo u cijelosti financirana od strane Ministarstva zdravstva, plus ova kazeta će biti oko 300 tisuća kuna koje smo financirali vlastitim sredstvima i u tom smislu smo na određeni način opskrbili ovu zdravstvenu ustanovu dovoljnim brojem parkirnih mjesta. Uvijek u javnosti pitaju treba li zdravstven ustanova ulagati u parkirna mjesta. Međutim, dat ću vam samo jedan presjek – godine 2014. kada je otvarana faza I parkinga tada smo govorili o 800 prosječnih dnevnih usluga. Danas govorimo o 1100 do 1200 dnevnih usluga, što dovoljno govori kako je i potreba za parkiralištem realna. Bili smo svi svjedoci kada se otvorilo gradilište nove zgrade za hitnu medicinu, kakav je kaos bio po pitanju parkirnih mjesta. Činjenica je da će ovo što sada imamo biti dovoljno bar u nekoliko sljedećih godina.”

“U 2023. godinu prijavili smo tri projekta u Nacionalni program oporavka i razvoja. To je centralna priprema parenteralnih pripravaka, uvođenje jedinične terapije i digitalizacije puta lijeka. Riječ je o investiciji od nekoliko milijuna kuna za koju se nadamo da ćemo uspjeti dobiti sredstva. Posebno nam je to važno jer naša ljekarna priprema kemoterapiju za sve naše onkološke pacijente i u tom smislu je sušta potreba za takvim suvremenim oblicima pripravljanja i distribucije kemoterapije. Uz to, od decentraliziranih sredstava nagodinu planiramo i projekt kompletne rekonstrukcije Interne medicine koja se nalazi u starom dijelu zgrade. Tamo su uvjeti bili suvremeni prije 70-tak godina i pokušavamo omogućiti jedan veći standard i našim pacijentima, ali i osoblju koje radi na tim odjelima. To je investicija između 5,6 milijuna kuna prema istraživanjima tržišta. Dakle, velika investicija, ali mislim da nam je nasušno potrebna.”

„Dobrih liječnika i medicinskih sestara valja imati i nikad ih nemate previše. Drago mi je pozdraviti inicijativu da su liječnici prepoznati kao deficitarna struka. Županija je odlučila dodatno stipendirati tu našu djecu koja odlaze na studij, to je hvalevrijedna mjera. Međutim, rezultate toga ćemo vidjeti tek za šest godina. Ono što bi sigurno bio dobar drugi korak u toj priči možemo vidjeti na primjeru iz Brodsko-posavske županije. Tamo u određenim krajevima, studenti po završetku fakulteta kao mladi specijalizanti dobiju građevinsku dozvolu, zemljište, priključke – investiciju u protuvrijednosti od 50 tisuća eura, a zauzvrat trebaju u godini dana donijeti uporabnu dozvolu. Na taj način ste sigurno riješili deficitaran kadar.“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *