Ravnatelj Vukoja: Cijepljenje i pranje ruku kumulativno su produžile životni vijek za 40 godina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Danas je, a već tradicionalno, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega, dr.sc. Ivan Vukoja održao prijem za medije te izvijesti o godini na izmaku. Osim o brojnim ulaganjima koja su bila i koja će tek biti, osvrnuo se i na zimsko razdoblje kada vlada sezonska gripa, ali i COVID.

Zagreb je imao dosta velik broj oboljelih od Hripavca. Za stanje u Požeško-slavonskoj županiji rekao dr. Vukoja rekao je: „Hripavac je u silaznoj putanji, vrhunac je bio sredinom prosinca. Imali smo pojačanu detektabilnost, a jednim dijelom je to posljedica slabe procijepljenosti unutar vrtićkih i osnovnoškolskih kolektiva.

Najviše su životnu dob produžile dvije stvari: cijepljenje i pranje ruku. Te dvije stvari kumulativno su produžile životni vijek za 40 godina. Sve ostalo, razni složeni medicinski postupci, su produžili životni vijek za dvije godine. Nadam se da se ne moramo ponovno vraćati u eru učenja pranja ruku i potrebe za cijepljenjem. Odgovornost svih nas je enormna i imamo ulogu u tome da ne dođemo u situaciju da nam se životna dob počinje smanjivati.

Hripavac je kod cijepljenih, ako se javi, u značajno blažoj kliničkoj slici u odnosu na necijepljene. Cijepljeni štite necijepljene koji se zbog medicinskih razloga ne smiju cijepiti. Kad procijepljenost padne ispod 90%, onda imamo ovakve tinjajuće pandemije, kao hripavac ove jeseni.“, rekao je ravnatelj Vukoja.
Što se tiče gripe, zabilježeno je više desetaka slučajeva influence A u zadnjih desetak dana. Sezona je, dakle, krenula a dobra vijest je da je cjepivo ove sezone pogođeno i ne očekuju se značajnije poteškoće. S obzirom na povećana blagdanska druženja, veći intenzitet gripe mogao bi biti za dva tjedna.

Što se tiče COVID-a, on po kliničkoj slici više nije buran i intenzivan, već je riječ o tipičnim kliničkim znacima respiratornih i gastrointestinalnih viroza. Još uvijek se ne razmišlja o zabrani posjeta, jer je epidemiološka situacija u normalnim okvirima, s obzirom na razdoblje u kojemu se nalazimo – zaključio je ravnatelj Vukoja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *