Rejting HDZ-a neokrznut skandalom s Dekanićem, i dalje ih podržava više od četvrtine birača

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Ovomjesečni HRejting pokazao je koje su političke stranke trenutno popularne te je li uhićenje HDZ-ovog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića utjecalo na popularnost HDZ-a.

Istraživanje je provedeno od 14. do 17. ožujka, na uzorku od 1100 ispitanika uz najveću moguću pogrešku od +/- 3,54 posto i pouzdanost od 95 posto.

HDZ malo raste

HRT je izvijestio da je HDZ malo raste te da slučaj Dekanić nije puno utjecao na rejting stranke. Trenutačno je na 26,1 posto te ima 10 posto više od drugoplasiranog SDP-a i njegovih 15,8 posto.

Treća je stranačka snaga platforma Možemo! koja ima 9,8 posto te bilježi pad za 0,95 posto, a četvrta je Most koji ima 9,3 posto i rasla je za 0,83 posto.

Rast DP-a i Centra

Rejting Domovinskog pokreta je također rastao za 1,33 posto tako da sada imaju 6,8 posto potpore. Rasla je i stranka splitskoga gradonačelnika Ivice Puljka pa tako Centar trenutačno ima 3,4 posto.

HRT je prikazao i stanje preostali 13 stranaka iz ankete HRejting. U prethodnoj anketi bile su dvije stranke, bivši Živi zid, a sad Ključ Hrvatske, i stranka pokojnog Milana Bandića. Nedavnim izbacivanjem zastupnika Hrelje iz HSU-a ta je stranka izgubila status parlamentarne.

No kod birača gotovo isto kotiraju ove tri stranke bez saborskog mandata i onih 10 s mandatom. Nijedna od njih nikada ga ne bi osvojila da je Hrvatska jedna izborna jedinica u kojoj su predizborne koalicije zabranjene.

Slaba biračka potpora

Radnička fronta ima 1,6 posto, Fokus i HSS 1,2 posto, a Socijaldemokrate bi zaokružilo 1,1 posto birača. Neparlamentarni Ključ Hrvatske i HNS imaju točno po 1 posto. IDS i Hrvatski suverenisti imaju 0,9 posto.

Četiri zadnje pozicije u anketi drže: stranka pokojnog Milana Bandića (BM365), stranka zastupnice Karoline Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost), bivša stranka zastupnika Silvana Hrelje (HSU) i stranka bjelovarskoga gradonačelnika (HSLS). Zajednička im je biračka potpora koja iznosi samo pola posto – piše Telegram.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *