Jakšićanin Robert Gašić promaknut u časnika Hrvatske vojske

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Danas je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u čin poručnice/poručnika promovirano 58 kadeta, polaznika 22. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe Časničke škole „Andrija Matijaš Pauk“ i 27. naraštaja vojnih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Za jednog mladog časnika Hrvatske vojske, bogatija je i Požeško-slavonska županija, a ponajviše Općina Jakšić iz koje dolazi novopromovirani poručnik Oružanih snaga republike Hrvatske Robert Gašić koji je svoju ljubav prema Domovini naslijedio od svog oca Daria koji je pripadnik Hrvatske vojske od početka Domovinskog rata, i još uvijek u djelatnoj službi OSRH.

Ovim putem Robertu čestitamo na promaknuću u čin poručnika, a u nastavku prenosimo priopćenje iz Ureda Predsjednika Republike Hrvatske:


Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na promociji novih časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.

Na svečanosti povodom promocije novih časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, u nazočnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja i zamjenika zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ brigadnog generala Blaža Beretina, brojnih visokih časnika OSRH te članova obitelji novih časnika, predsjednik Milanović uručio je prve časničke činove polaznicima Temeljne časničke škole i kadetima te Odluke o rasporedu polaznicima Ratne škole te zlatne medalje izvrsnosti u izobrazbi najboljim polaznicima.

Čestitajući novim časnicima predsjednik Milanović rekao im je da je svijet prije pet godina, kada su oni započinjali svoju izobrazbu za časnike Hrvatske vojske, djelovao mirno. „Bilo je znakova potresa, ali u ovakvom vremenu nismo živjeli. Rat je i Hrvatska je na neki način u tom ratu. Taj rat mora nekako završiti. Uvjeren sam bez hrvatskih žrtava i bez toga da nas itko uvuče u nešto u što se uvući ne damo“, rekao je.

Novim časnicima Oružanih snaga predsjednik Milanović poručio je da „stoje na ramenima titana koji su državu dobili teškom borbom, a ne na lutriji“, misleći na hrvatske branitelje. „Mi smo mali narod, ali ne sekundaran i sporedan narod. Vi ste jedina vojska u današnjoj Europskoj uniji i NATO-u čiji su se prethodnici morali boriti s oružjem u rukama, bez ičije pomoći, da bi ostvarili našu državu. I ona nam je na prvom mjestu. Sve ostalo u čemu sudjelujemo – Europska unija, NATO – zahtjeva našu lojalnost i odanost, ali tek nakon Hrvatske, ona je glavna i ona se čuva!“, poručio je Predsjednik. 

Govoreći o današnjoj situaciji u svijetu, predsjednik države  je upozorio kako danas nema razgovora i komunikacije, a ranije, prije nekoliko desetaka godina, je bilo komunikacije čak i između dvaju velikih vojno i ideološki suprotstavljenih blokova, Amerike i zapadne demokracije s jedne i Sovjetskog saveza s druge strane. „U to vrijeme lideri tih najvećih sila su se nalazili i komunicirali, susretali, potpisivali sporazume o kontroli nuklearnog oružja, zabrani testova“, rekao je dodavši kako je tada razgovor bio moguć iako je neprijatelj bio puno opasniji od ovoga danas, veći i ideološki neprihvatljiviji. „Razgovora i komunikacije nema, to je vrijeme u kojem živimo“, rekao je i ponovio kako savezu kojemu pripadamo moramo biti „lojalni i dobronamjerni, ali orijentirani na sebe i svoje interese“.

Nadalje, hrvatski Predsjednik istaknuo je da svaki hrvatski političar, javni djelatnik, pa i vojnik i časnik, stalno mora razmišljati o položaju Hrvatske u Europi i svijetu. „Među europskim i NATO vojskama malo je vojski poput hrvatske koja jako dobro zna gdje joj je mjesto u poretku stvari, odnosa i vlasti u zemlji i u narodu. Hrvatska vojska nije politizirana. U Hrvatskoj vojsci se dobro zna i osjeća razlika između vojske i politike jer je vode ljude, hrvatski visoki časnici, koji su svjesni koja je uloga vojske. To je obrana domovine“, naglasio je predsjednik Milanović.

Govoreći u tom kontekstu o zaštiti nacionalnih interesa, istaknuo je i važnost principa jednoglasnog donošenja odluka unutar EU, kako male države članice poput Hrvatske ne bi bile marginalizirane i preglasane pri donošenju važnih odluka. Istaknuvši kako o toj temi ne mogu i ne trebaju govoriti vojnici, predsjednik Milanović je objasnio kako o tome moraju voditi računa političari.

„Mi moramo biti spremni da u danim okolnostima branimo svoje interese, da se ne damo marginalizirati. To je važna tema. Europska unija ima svoje načine odlučivanja. Što se tiče sigurnosti i obrane, onoga što je temelj države, odlučivanje je bazirano na principu jednoglasja, nema preglasavanja. To su pravila koja vrijede već desetljećima u EU i to su pravila pod kojima smo i mi, kao i sve druge države, ušli u EU. Danas postoji vrlo jak trend i pritisak nekih velikih država da se jednoglasje ukine i da se odlučuje većinom ili velikom većinom glasova. A to bi značilo voljom i većinom nekoliko najvećih. Protiv toga sam i borit ću se protiv toga, jer to smatram prevarom, iznevjerom onoga zbog čega smo ušli u EU i štetnim za hrvatske nacionalne interese. Tu se radi o pitanjima slobode i neslobode, rata i mira, života i smrti. U EU mora ostati odlučivanje po principu jednoglasja, ukoliko se to ukine i ukoliko se dodatno zbližimo, to će postati država s centrom u Bruxellesu, jako daleko od Zagreba. I naš glas neće se čuti uopće. Nismo ušli u EU i NATO da bismo ostali bez elementarnih obilježja države“, upozorio je predsjednik Milanović.  

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluke o dodjeli prvog časničkog čina Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Čin poručnice/poručnika dodijeljen je za 58 kadeta, polaznika 22. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe Časničke škole „Andrija Matijaš Pauk“ i 27. naraštaja vojnih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, i to: skupnik Marko Bukva, Ante Beljan, Marko Čulina, Jure Grgić, Maurizio Ivetić, Luka Lukić, Mate Marinčić, Mislav Petrović, Luka-Stjepan Vojvodić, Ronald Matej Žlabravec, Ana Antolić, Adriana Bulat, Ana Šimunić, skupnik Ivan Kraljević, skupnik Ivan Kubišta, Alen Pirc, Marin Zubak, razvodnica Helena Baričević, Lovre Pedić, Antonia Budimir, Ana Marija Neretljak, Siniša Buršić, Alen Čokić, Viktor Holjevac, Goran Horvat, Borna Kuri, skupnik Roko Mihaljević, Luka Milardović, Joško Petričević, Alen Valić, Matija Zorko, Josipa Marinčević, pozornik Damir Sučić, razvodnik Alen Zorbas, skupnik Tomislav Babić, Fran Horvat, skupnik Mateo Birkić, skupnik Luka Đudarić, skupnik Luka Horjan, Luka Banović, pozornik Matej Gavranović, Walter Han, skupnik Dario Jurčević, Marko Matoković, skupnik Branimir Šikić, pozornik Ivan Štivić, Igor Andrijević, Petar Galović, Dominik Kuhar, skupnica Dalia Teskera, razvodnik Krešimir Čelik, skupnik Krešimir Dubinko, Robert Gašić, Hrvoje Ljubić, pozornik Mario Župan, Jurica Mijatović, Paško Mužić i Irma Gračić.

Ove 2022./2023. godine izobrazbu na vojnim školama uspješno je završilo ukupno 130 polaznika od kojih je 19 žena i 20 polaznika stranih zemalja; iz Bosne i Hercegovine deset, Crne Gore troje, Republike Kosova jedan, Republike Sjeverne Makedonije četvero i Republike Slovenije dvoje. 

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske dodijelio je zlatne medalje izvrsnosti u izobrazbi najboljim polaznicima škola. Zlatne medalje izvrsnosti u izobrazbi dodijeljene su bojniku Saši Đeriću, najboljem polazniku 31. naraštaja Intergranske zapovjedno-stožerne izobrazbe; skupniku Ivanu Kraljeviću, najboljem polazniku 22. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe i stožernom naredniku Christianu Bičaniću, najboljem polazniku 21. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe.

Isto tako, Predsjednik Republike donio je Odluke o imenovanju i rasporedu časnika Oružanih snaga nakon završene Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ za brigadira Franju Hralu, brigadira Jozu Stažića, brigadira Tomislava Vacenovskog i brigadira Marina Žunića.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik predsjednika za obranu Ivica Olujić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika kontraadmiral Predrag Stipanović i pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)