Ročnici u Požegi završili dragovoljno vojno osposobljavanje, proglašen najbolji ročnik i ročnica

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u vojarni 123. brigade HV u Požegi danas 19. travnja 2024. godine završena je obuka prvog ovogodišnjeg, odnosno 41. naraštaja ročnika i ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju – prenosi MORH.

Obuku na dragovoljnom vojnom osposobljavanju uspješno je završilo ukupno 117 ročnika, odnosno 106 muškaraca i 11 žena.

Pobjednici Natjecanja za najboljeg ročnika Dario Dropulić i Mia Poturica

Uoči završetka obuke, ovog tjedna održano je i Natjecanje za najboljeg ročnika gdje su najspremniji ročnici i ročnice pokazali svoje vještine i psihofizičke spremnost. Pobjednici Natjecanja za najboljeg ročnika su ročnik Dario Dropulić i ročnica Mia Poturica, koji su pokazali najbolje vještine i spremnost.

Natjecanje se sastojalo od prolaženja poligona sa 15 radnih točaka koje se ocjenjuju, a neke od radnih točaka su gađanje zračnom puškom, orijentacija pomoću ručnog kompasa, sastavljanje naoružanja AP-VHS-D1 i samokresa HS 2000, poznavanje vizualnih signala i druge.

Ročnik Dario Dropulić rekao je kako je sretan što je osvojio titulu najboljeg ročnika i iznio svoje dojmove o obuci istaknuvši: “Obuka je bila dinamična i zanimljiva i pozivam sve da se prijave na dragovoljno vojno osposobljavanje”.

Ročnica Mia Poturica rekla je: “Posebno sam ponosna što sam zlato donijela u Treću satniju. Moj dobar rezultat svakako će me motivirati da se i dalje u karijeri trudim ostvariti bolje rezultate. Mislim da bi svatko tko dođe na dragovoljno vojno osposobljavanje trebao otići na natjecanje i osjetiti taj poziv.”, poručila je ročnica Poturica.

Instruktor u Bojni za temeljnu vojnu obuku narednik Milan Adžić istaknuo je kako na temelju selekciju instruktori biraju najbolje ročnike koji se natječu na završnom natjecanju. Iznimno sam ponosan na svoje ročnike koji su osvojili Natjecanje i nadam se da će im ovo biti motivacija da budu u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Podsjetimo, tijekom obuke koja je trajala osam tjedana u Središtu za obuku pješaštva i oklopništva ročnici su stekli temeljne vojničke sposobnosti i vještine.

Nakon završene obuke ročnici dobivaju vojno-stručnu specijalnost strijelca roda pješaštva, čime stječu jedan od propisanih uvjeta za profesionalnu vojnu karijeru te mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)