Ronko, Španiček i najveća skulptura u Požeštini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Prije nekoliko dana javnosti smo ukazali na najveću, a gotovo u potpunosti nepoznatu skulpturu u Požeštini. Na temu najveće skulpture putem svog Facebook profila oglasio se i gospodin Zdravko Ronko, bivši saborski zastupnik, župan i dugogodišnji gradonačelnik Grada Požege, a njegovu objavu i videozapis prenosimo u cijelosti:

“I ponovno, A pro po objavljenog teksta na portalu Požeški.hr od 29.08.2023. “Najveća skulptura u Požeštini pred očima svima, a javnosti nepoznata“Klikni na link: https://pozeski.hr/najveca-skulptura-u-pozestini-pred…

Naime, znajući i shvaćajući tekstoklepca” koji se skri u ,,ne svoj profil” i njegov Žar kojim na mene nabaca blato, ipak ću reći – ja mu opraštam, jer (ne)zna koliko zla čini i sebi i drugima, tim i više, jer si je uzeo za pravo biti i mjerilom za poštenje i marljivost ,,požeških bitangi”.

Nakon objavljenog, gore već narečenog teksta i samih komentara, kojima neki čak predlažu,,momentalno rušenje” treba jasno reći, ipak gospodo tako ne mre. I odakle vam uopće ideja da za ,,Skulpturu u prostoru” plod arhitektonskog umijeća tvrtke BIAM”-Zagreb koja je po pročelniku Konzervatorskog odjela u Požegi, etnologa Žarka Španičeka verificirana kao umjetničko djelo i smještena u zaštićenoj A-zoni br.491 upisanoj u Registru nepokretnih kulturnih dobara, tražiti rušenje ili izmještanje jednog takvog velebnog djela.

Za rušenje, umještanje, izmještanje i namještanje unutar te i takve urbanističke cjeline isključiva nadležnost je u rukama već spomenutog pročelnika Španičeka iz Konzervatorskog odjela u Požegi i jedino on može nakon sveobuhvatnog i studioznog sagledavanja stanja stvari donijeti Odluku o rušenju ili izmještanju te,,Skulpture u prostoru”, dakako bez pritisaka i kaubojštine kojom bi to vi činili.

Vjerujem, da će on i donijeti najbolju odluku, jer s takvim stvarima ima iskustva. Jedno od tih iskustava zasigurno je ono u Požegi iz 2015. kad se izmještala Bista dr. Andrije Štampara rad akademskog kipara Antuna Augustinčića s lokacije – Ulica Franje Cirakija u blizini kolodvora i njenim zatvaranjem u dvorište Zavoda za javno zdravstvo u Županijskoj ulici broj 9. u čemu je pored usputne kulenarsko-veterinarske osovine, a putem detaširane mu djelatnice Marine Bender i pozicionirane mu supruge Lidije Španiček, odigrao presudnu ulogu u tom Neferovićevom igrokazu. I sjetih se……samo još jedna sitnica, Kad smo 26.05.2021. kod mene kući Željko Glavić i ja čekali završetak sjednice Ustavnog suda RH i Odluku o rezultatu izbornog spora za gradonačelnika Požege, pokrenuo sam, relaksacije radi (jer Željko je bio jako nervozan), kviz na temu Požege. I sjećam se, jednog pitanja… koja je najveća skulptura u Požeštini nakon rušenja one u Kamenskoj, a nalazi se u samom centru Grada?

Počeo je s Kužnim pilom, Lukom Imbrišimovićem, Ivanom Pavlom II….. bi tu čak i Muzej, Gradska kuća, Katedrala………….ponudio sam mu iz 20 puta….., No ništa! Molio me da mu kažem, baš ga je zaintrigiralo, zvao me čak nekoliko puta i poslije, no otkrio mu nisam.

Ali evo, kako Željko (vjerujem pomno bdije nad svim medijima), zahvaljujući upravo portalu ,,pozeski.hr” napokon prije 3 dana, dobi i odgovor. Hvala portalu! Ipak, red je da gradonačelnik ima takva saznanja, prezentacije i promocije radi.

Prilozi:

  1. Sjednica Povjerenstva za izmještanje Biste dr. Andrije Štampara od
    05.06.2015
  1. Video zapis

Zdravko Ronko”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *