Ronko, Španiček i najveća skulptura u Požeštini

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Prije nekoliko dana javnosti smo ukazali na najveću, a gotovo u potpunosti nepoznatu skulpturu u Požeštini. Na temu najveće skulpture putem svog Facebook profila oglasio se i gospodin Zdravko Ronko, bivši saborski zastupnik, župan i dugogodišnji gradonačelnik Grada Požege, a njegovu objavu i videozapis prenosimo u cijelosti:

“I ponovno, A pro po objavljenog teksta na portalu Požeški.hr od 29.08.2023. “Najveća skulptura u Požeštini pred očima svima, a javnosti nepoznata“Klikni na link: https://pozeski.hr/najveca-skulptura-u-pozestini-pred…

Naime, znajući i shvaćajući tekstoklepca” koji se skri u ,,ne svoj profil” i njegov Žar kojim na mene nabaca blato, ipak ću reći – ja mu opraštam, jer (ne)zna koliko zla čini i sebi i drugima, tim i više, jer si je uzeo za pravo biti i mjerilom za poštenje i marljivost ,,požeških bitangi”.

Nakon objavljenog, gore već narečenog teksta i samih komentara, kojima neki čak predlažu,,momentalno rušenje” treba jasno reći, ipak gospodo tako ne mre. I odakle vam uopće ideja da za ,,Skulpturu u prostoru” plod arhitektonskog umijeća tvrtke BIAM”-Zagreb koja je po pročelniku Konzervatorskog odjela u Požegi, etnologa Žarka Španičeka verificirana kao umjetničko djelo i smještena u zaštićenoj A-zoni br.491 upisanoj u Registru nepokretnih kulturnih dobara, tražiti rušenje ili izmještanje jednog takvog velebnog djela.

Za rušenje, umještanje, izmještanje i namještanje unutar te i takve urbanističke cjeline isključiva nadležnost je u rukama već spomenutog pročelnika Španičeka iz Konzervatorskog odjela u Požegi i jedino on može nakon sveobuhvatnog i studioznog sagledavanja stanja stvari donijeti Odluku o rušenju ili izmještanju te,,Skulpture u prostoru”, dakako bez pritisaka i kaubojštine kojom bi to vi činili.

Vjerujem, da će on i donijeti najbolju odluku, jer s takvim stvarima ima iskustva. Jedno od tih iskustava zasigurno je ono u Požegi iz 2015. kad se izmještala Bista dr. Andrije Štampara rad akademskog kipara Antuna Augustinčića s lokacije – Ulica Franje Cirakija u blizini kolodvora i njenim zatvaranjem u dvorište Zavoda za javno zdravstvo u Županijskoj ulici broj 9. u čemu je pored usputne kulenarsko-veterinarske osovine, a putem detaširane mu djelatnice Marine Bender i pozicionirane mu supruge Lidije Španiček, odigrao presudnu ulogu u tom Neferovićevom igrokazu. I sjetih se……samo još jedna sitnica, Kad smo 26.05.2021. kod mene kući Željko Glavić i ja čekali završetak sjednice Ustavnog suda RH i Odluku o rezultatu izbornog spora za gradonačelnika Požege, pokrenuo sam, relaksacije radi (jer Željko je bio jako nervozan), kviz na temu Požege. I sjećam se, jednog pitanja… koja je najveća skulptura u Požeštini nakon rušenja one u Kamenskoj, a nalazi se u samom centru Grada?

Počeo je s Kužnim pilom, Lukom Imbrišimovićem, Ivanom Pavlom II….. bi tu čak i Muzej, Gradska kuća, Katedrala………….ponudio sam mu iz 20 puta….., No ništa! Molio me da mu kažem, baš ga je zaintrigiralo, zvao me čak nekoliko puta i poslije, no otkrio mu nisam.

Ali evo, kako Željko (vjerujem pomno bdije nad svim medijima), zahvaljujući upravo portalu ,,pozeski.hr” napokon prije 3 dana, dobi i odgovor. Hvala portalu! Ipak, red je da gradonačelnik ima takva saznanja, prezentacije i promocije radi.

Prilozi:

  1. Sjednica Povjerenstva za izmještanje Biste dr. Andrije Štampara od
    05.06.2015
  1. Video zapis

Zdravko Ronko”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)