Ruski bogataš ipak preuzeo Zvečevo te postavio novu upravu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Ruski biznismen Denis Štengelov konačno se upisao kao većinski vlasnik požeškog Zvečeva.

No, ne baš onako kako je prvotno bio najavio vlasnik Zdravko Alvir. Tvrtka Flexway Adriatic Denisa Štengelova, naime, preuzela je od Alvira 69,25 posto dionica iako je dosadašnji vlasnik prije mjesec dana izvijestio kako mu je prodao 75,24 posto vlasništva – prenosi Danica.hr.

Većinski vlasnik Zdravko Alvir je 26. ožujka Zvečevo prodao tvrtki Flexway Adriatic čiji je osnivač kompanija Flexway sa sjedištem u Ujedinjenima Arapskim Emiratima, odnosno u slobodnoj zoni u Dubaiju. Tog dana, naime, Alvir i Flexway sklopili su kupoprodajni ugovor.

Pod sankcijama

Vlasnik Flexwayja je Denis Štengelov koji vlasnički kontrolira i KDV, veliku prehrambenu kompaniju u Rusiji. KDV se bavi i proizvodnjom slastica te ima u vlasništvu maloprodajni lanac Yarche! s više od tisuću supermarketa u Rusiji. 

Štengelov, ruski državljanin, godinama živi u Australiji, a Ukrajina ga je stavila na popis sankcioniranih osoba

Alvir je dva tjedna kasnije iznenada izvijestio Burzu kako je još lani – u kolovozu i prosincu– kupio dva paketa, odnosno ukupno 19.600 dionica, čime je prešao prag od 75 posto udjela u Zvečevu. Platio ih je ukupno 343.000 eura.

Prvo je 18. kolovoza od Rajka Papka iz Zagreba kupio 3178 dionica plativši ih 146.000 eura, odnosno 46 eura komad. Potom je od Ilije Šandora iz Zagreba kupio 16.422 dionice za 197.000 eura (12 eura po dionici).

Dionica 10 eura

O tome da je prešao prag od 75 posto burzu i javnost morao je – po zakonu – izvijestiti odmah nakon tih transakcija, i to još u kolovozu. Kako to nije učinio, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga privremeno je stopirala prodaju Zvečeva.

Ovih je dana konačno došlo do vlasničke promjene u Zvečevu, ali čini se bez onih paketa dionica koje je Alvir kupovao lani. No, Flexway će svejedno morati objaviti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica. Po kojoj cijeni – ostaje nepoznanica.

Inače, danas se na Zagrebačkoj burzi dionicom Zvečeva trgovalo po cijeni od 10 eura.

Zdravko Alvir prošli je tjedan podnio ostavku na dužnost predsjednika uprave Zvečeva te je na njegovo mjesto imenovan Hrvoje Alvir. Za člana uprave izabran je Ilija Karamatić, koji je i direktor tvrtke Flexway Adriatic osnovane lani u prosincu te menadžer ruske kompanije KDV grupa u vlasništvu Štengelova.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)