Ruski milijarder kupio Zvečevo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Nakon dugotrajnih poslovnih problema, poznata požeška tvrtka Zvečevo dobila je novog vlasnika, ruskog milijardera Denisa Štengelova – javlja Jutarnji list.

Na Zagrebačkoj burzi objavljeno je da je ova konditorska tvrtka, koja je svjetski pionir u proizvodnji čokolade s rižom, dobila novog vlasnika – tvrtku Flexway Adriatic. Većinski vlasnik Zvečeva Zdravko Alvir prodao je više od 75 posto udjela u Zvečevu tvrtki Flexway Adriatic, odnosno zagrebačkoj podružnici kompanije Flexway čije je sjedište u slobodnoj zoni Dubai. Tvrtka Flexway Adriatic, kako je objavljeno na stranicama Zagrebačke burze, obvezna je objaviti javnu ponudu za preuzimanje ostatka udjela u Zvečevu. Drugi po veličini dioničar Zvečeva je Nenad Bakić s udjelom od 2,25 posto.

Vlasnik Flexwaya Denis Štengelov ima većinski vlasnički udio u jednoj od vodećih ruskih prehrambenih kompanija, KDV-u. KDV se bavi i proizvodnjom konditorskih proizvoda i slastica, u njegovu je vlasništvu maloprodajni lanac Jarče (Yarche), koji u Rusiji ima maloprodajnu mrežu s više od tisuću supermarketa. Štengelov je, prema dostupnim podacima, ruski državljanin koji godinama živi u Australiji, a zbog Ukrajine je na popisu sankcioniranih osoba.

S bogatstvom vrijednim 1,3 milijarde dolara, Štengelov je prema Forbesu 94. Rus po bogatstvu, a na globalnoj listi 2133.

Zvečevo je u 2022. godini imalo oko 150 zaposlenih, a ostvarilo je prihod u iznosu 10,6 milijuna eura i gubitak malo veći od 800.000 eura. Još je prije tvrtka prodala proizvodnju poznatih brendova jakih alkoholnih pića. U rujnu 2021. taj je dio poslovanja preuzeo JAP 1921, tvrtka kći poznatog distributera Alca iz Zagreba. Zagrebačka Alca preuzela je operativno upravljanje, pripadajuću imovinu i opremu poslovne cjeline jakih alkoholnih pića, prava intelektualnog vlasništva i radnike. Sredstva dobivena prodajom trebala su se iskoristiti za dovršetak financijskog restrukturiranja Zvečeva.

Problemi u požeškoj tvrtki traju već dulje vrijeme, a eskalirali su 2017. godine, kada je tadašnja uprava zatražila otvaranje predstečajnog postupka, a Trgovački sud u Osijeku utvrdio da su vjerovnici prehrambene industrije Zvečevo prijavili ukupno 230,58 milijuna kuna tražbina, pri čemu je njih 4,5 milijuna kuna osporeno.

Upravo je s proizvodnjom alkoholnih pića Zvečevo započelo poslovanje, a proizvodnju konditorskih proizvoda uvelo je poslije. U konačnici su prodana oba ta biznisa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)