Sajam cvijeća i ove se godine pokazao kao jedna od najposjećenijih i najljepših lipičkih manifestacija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Ovogodišnji 10. Sajam cvijeća u Lipiku, osim prodajno-izložbenog karaktera, bio je i mjesto brojnih zabavno-edukativnih sadržaja na kojem se okupilo mnoštvo posjetitelja, kako iz Lipika i Pakraca, tako i iz šire okolice. Svakako moramo napomenuti i veliki broj prisutnih izlagača, njih više od stotinu pristiglih iz niza gradova i mjesta koja se nalaze između Zagreba i Osijeka, doznali smo od Hrvoja Kovačića, tajnika Turističke zajednica Grada Lipika.

Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa, Sajam cvijeća i ove se godine pokazao kao jedna od najposjećenijih i najšarenijih lipičkih manifestacija, a organizatori, Grad Lipik i Turistička zajednica Grada Lipika mogu biti zadovoljni s afirmacijom Lipika kao grada cvijeća.
Lipik – Grad cvijeća
Sunčano i lijepo vrijeme zaista je poslužilo i Lipik je zasjao u punom sjaju, baš onakvom kakvog zaslužuje. Stoljetni lipički perivoj obišlo je tisuće posjetitelja kako bi prošetali među prekrasnim cvjetnim instalacijama, uživali u rapsodiji boja i mirisa te razgledali i kupili ukrasno bilje, aranžirane bukete i cvjetne rukotvorine mnogobrojnih izlagača. Bogatu sajmovnu ponudu, osim cvjetnog asortimana, činile su raznovrsne rukotvorine s različitim motivima, suveniri, dječje igračke, nakit, kozmetika, pletiva i narodni vez, proizvodi od meda, kolači, orasi, pekmezi i prirodni sokovi, ali i domaće craft pivo lokalne pivovare Slavonica. Zaista se mnogo toga moglo degustirati, kako u ugostiteljskom šatoru “Mihaljinec”, tako i specifičnoj srednjovjekovnoj kuhinji upriličenoj u krčmi “Kod Veprove glave” za čiji su se aranžman pobrinuli vrijedni članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik.

Bogati jelovnik u krčmi “Kod Veprove glave”
Bogata srednjovjekovna trpeza bila je privlačna mnogima, a na jelovniku su bili Ribina čorba, Hajdučki čevap, pohani šaran, ali i onaj na rašljama, domaća krvavica, veprova pljeskavica te niz drugih delicija koje je i teško nabrojati….
Lipičke ulice bile su prepune ljudi, a u ugostiteljskim objektima tražila se stolica više. Slično je bilo i s mjestima za parkiranje.
Osim predstavljanja velikog broja izlagača, u organizaciji Toplica Lipik, posjetitelji Sajma cvijeća mogli su sudjelovati i u tematskim radionicama, kreativnim i kulinarskim, koje su bile posvećene cvijeću.

Tematske radionice posvećene cvijeću u organizaciji Toplica Lipik
Medicinska sestra Dunjica Karniš, inače voditeljica sestrinske sekcije za oboljele od multiple skleroze, uskoro i ekspresivni art terapeut ovih se dana intenzivno pripremala za Sajam cvijeća. Tako je kroz svoju radionicu “Izradimo cvijeće” pokazala kako kreativnim radionicama ne utječemo samo na raspoloženje već i radimo na poboljšanju svog zdravlja. Zainteresirani posjetitelji su mogli izraditi svoje cvijeće i naravno ponijeti ga sa sobom, ali i saznati nešto više o zdravstvenim dobrobitima kreativnih radionica. Bilo je tu čak i cvjetnih masaža.
Sa svojim se kulinarskim radionicama u sajmeni program uključio i Alen Tutić, glavni kuhar u Toplicama On je pak pripremio zanimljivu radionicu pod nazivom “Jeste li probali jesti cvijeće?” Kažu da je poznato kako cvijeće pozitivno utječe na raspoloženje i općenito na emocionalno stanje čovjeka, a raspon okusa kojeg jestivo cvijeće ima zapravo je iznenađujuće širok, u što smo se i sami mogli uvjeriti.

Tako smo imali priliku degustirati puding od chia sjemenki s dekoracijom od jestivog cvijeća, štangice od zobenih pahuljica, sušenog voća i jestivog cvijeća, smoothie od šumskog voća, aromatiziranu izvorsku termomineralnu vodu s agrumima i ružinim pupoljcima. Međutim, chef Tutić nas je upozorio da budemo oprezni jer nije sve cvijeće jestivo! Stoga je preporuka da ne eksperimentiramo i da jedemo samo provjereno cvijeće.
Brojni zabavni sadržaji
Bili su tu i brojni animacijski sadržaji poput lunaparka i jahanja na konjima kasačkog kluba Diamant, a moglo se provozati i turističkim vlakićem ulicama grada te fijakerom Državne ergele Lipik, dok se za glazbeni ugođaj na sajmu pobrinuo tamburaški sastav Paori iz Požege.
Kao i na svakoj lipičkoj manifestaciji tako je i ovogodišnji sajam započeo nastupom mališana iz Dječjeg vrtića „Kockica“, a kasnije su nastupile plesačice Plesnog kluba Dolce te mažoretkinje Grada Lipika.
Ponovno možemo uživati u lipičkim manifestacijama
Prilikom samog otvorenja Sajma prisutan je bio i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, a gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, koji je Sajam i službeno otvorio, izrazio je veliko zadovoljstvo time što nakon dvije godine ponovno možemo uživati u lipičkim manifestacijama jer ubrzo nakon ove započinje i kupališna sezona na lipičkim bazenima te čitav niz drugih veselih i lijepih događanja, onakvih po kakvima je Lipik, šarmer među gradovima, kako ga znaju nazivati, nadaleko poznat.
Za cvjetnu rapsodiju Sajma cvijeća u Lipiku organizacijski su zaslužni zaposlenici Turističke zajednice grada Lipika i Grada Lipika, a veliki doprinos su dali i djelatnici poduzeća Lipkom, kao i brojni volonteri. Zahvaljujući njihovom trudu i tome što uvijek nastoje osmisliti i predstaviti nešto još što nismo vidjeli, svakom novom sajmu cvijeća i dolasku u Lipik vesele se mnogi naši sugrađani, a svakako i stanovnici gradova iz šire okolice, što se moglo čuti, ali vidjeti i po automobilskim registracijama koje su ove nedjelje kružile Lipikom. Naime, nisu sve nosile registarsku oznaku DA.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika