Savjet mladih PSŽ aktivniji nego ikad, iza njega brojne hvalevrijedne aktivnosti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Savjet mladih Požeško-slavonske županije aktivniji je nego ikad, a iza njih je i nemali broj hvalevrijednih aktivnosti u korist mladi s područja Požeško-slavonske županije. Sve to uspješno provodi predsjednica Savjeta mladih PSŽ Lara Mandić sa svojim članovima i zamjenicima članova, a pod pokroviteljstvom i podrškom aktulane županice Antonije Jozić. Ovaj Savjet za razliku od nekih drugih sam organizira i provodi aktivnosti, ne gleda samo kako se negdje i nekome “uglaviti” kao suorganizator koji ne treba ništa raditi, samo se naslikavati. Napomenimo, članovi Savjeta mladih za svoj rad ne dobivaju nikakva materijalna sredstva, odnosno rade probono.

Priopćenje savjeta mladih PSŽ prenosimo u cijelosti:

“Kako se bliži kraj ljeta i očekuju nas nove aktivnosti, vrijeme je da se osvrnemo na proteklu godinu rada Savjeta mladih PSŽ i sve ono što smo postigli u cilju unaprjeđenja života mladih građana naše županije. U protekloj godini, Savjet mladih nije mirovao. Radili smo neumorno kako bismo ispunili naše zadatke i ostvarili postavljene ciljeve. No, ne planiramo stati ovdje, jer nas očekuju uzbudljive nove aktivnosti u predstojećim mjesecima. Što smo to sve radili pogledajte ovdje.

U studenom 2022. godine, Savjet mladih PSŽ je u suradnji s brojnim dionicima lokalne zajednice, uspješno organizirao humanitarni koncert s nastupom popularnog glazbenog benda “Crvena jabuka”, koji je privukao i oduševio brojnu publiku, ispunivši požešku dvoranu Tomislav Pirc do posljednjeg mjesta. Ovaj izuzetan humanitarni događaj predstavljao je plod intenzivnog truda i predanog rada mnogih mladih entuzijasta u našoj županiji.

Savjet mladih je svojim angažmanom obogatio doživljaj gledanja Svjetskog prvenstva u nogometu u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege. Sudjelovali smo u distribuciji pića i dodatno obogatili već strastvenu atmosferu događanja.

U siječnju 2023. godine, članovi Savjeta mladih sudjelovali su na 37. tematskoj sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport pod temom “Djelovanje Savjeta mladih pri jedinicama lokalne i regionalne samouprave.” Na ovoj značajnoj sjednici, raspravljalo se o ulozi Savjeta mladih, njihovoj svrsi i načinima kako potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje.

Posjetili su nas predstavnici Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske u sklopu njihovih redovitih posjeta županijama. Održan je radni sastanak o položaju mladih na nacionalnoj i lokalnoj razini, s posebnim naglaskom na njihovo uključivanje u lokalnu zajednicu i donošenje važnih odluka. Tijekom sastanka je predstavljeno Godišnje izvješće o radu Savjeta mladih i razgovaralo o izazovima s kojima se Savjet suočavao.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 14. ožujka 2023. godine, održana je konferencija “Sadašnjost, a ne budućnost”, u organizaciji Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske u suradnji s drugim relevantnim tijelima. Na konferenciji su sudjelovali županica Antonija Jozić, predsjednica Savjeta mladih Požeško-slavonske županije Lara Mandić i član Savjeta Matias Buće. Istaknuti su izazovi ruralnih područja, posebice potreba za infrastrukturnim projektima kako bi se ta područja učinila privlačnima za mlade.

Dana 11. travnja 2023. godine, uoči Dana Požeško-slavonske županije, organizirali smo Stručni skup pod nazivom “Inovativni pristup održivom razvoju lokalne zajednice”. Ovaj događaj rezultat je suradnje između Požeško-slavonske županije, RKR PSŽ, Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi te nas, Savjeta mladih Požeško-slavonske županije. Na samom skupu, imali smo priliku slušati inspirirajuće govore koji su nas potaknuli na razmišljanje o inovativnim pristupima održivom razvoju lokalne zajednice. Govori su nam pružili dragocjen uvid u različite aspekte razvoja, posebice u kontekstu mladih ljudi i njihove uloge u tom procesu.

Već drugu godinu za redom, Savjet mladih PSŽ organizirao je natječaj „Vozačka dozvola“, kojim je odabrana učenica osvojila sufinanciranje troškova osposobljavanja za vozačku dozvolu B kategorije u iznosu do 1.000,00 eura.

Savjet je organizirao i nezaobilaznu Norijadu. Naša uloga obuhvaćala organizaciju svega što jedan takav događaj zahtjeva, uključujući i angažman DJ-a koji je svojom glazbom stvorio nevjerojatno uzbudljivu atmosferu. Također, bili smo odgovorni za odabir najkreativnijih dizajna majica koje su maturanti ponosno nosili.

U Hrvatskom saboru je 26. lipnja 2023. godine održana III. godišnja konferencija savjeta mladih u Republici Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković i predstavnici Savjeta mladih iz cijele Hrvatske razgovarali su o Nacionalnom programu za mlade, ključnom planu do kraja 2025. godine. Premijer Plenković je istaknuo važnost suradnje između Savjeta za mlade i lokalnih vlasti, a iz Požeško-slavonske županije su sudjelovali zamjenik županice Ferdinand Troha i predsjednica Savjeta mladih Lara Mandić.

Savjet mladih PSŽ uspješno održava kontinuiranu suradnju s ključnim dionicima u lokalnoj zajednici, s posebnim naglaskom na organizacije mladih. Ovom prilikom želimo izraziti veliku zahvalnost svima koji su nas podržali do sada – bilo kroz sudjelovanje na događanjima, pomoć u organizaciji, medijskom praćenju ili jednostavno svojom podrškom izdaleka. Posebno se zahvaljujemo Požeško-slavonskoj županiji na njihovoj kontinuiranoj podršci, koja nam omogućava da ostvarujemo naše ideje i projekte. Nadamo se da ćemo imati priliku podijeliti s vama još mnogo uspješnih priča jer nastavljamo raditi s istom strašću i predanošću.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *