SDP: Još jedan u nizu bisera Ministarstva poljoprivrede

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Ministarstvo poljoprivrede je u petak 29. srpnja 2022. godine u tišini pustilo nekoliko zakona u savjetovanje s javnošću računajući valjda da će se bez puno pozornosti javnosti važni nacrti zakona lagano provući.

I dok se poljoprivrednici bore sa sušom, enormnim povećanjem cijena, dok nitko ne zna kakva nas jesen čeka, očito je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo da je baš sada idealno vrijeme da se nacrti zakona puste u proceduru. Ne možemo se načuditi da savjetovanje traje samo 15 dana, do 13. kolovoza 2022., za vrlo važne zakone poput:

– Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, kojim se mijenja 47 od ukupno 53 članka. Već se iz broja članaka koji se mijenjaju vidi da prva verzija zakona nije pripremljena kvalitetno što je na terenu izazvalo pravi kaos. Ovim izmjenama Zakona OPG-ovima se nameću dodatne obveze i ograničava poslovanje. Bojimo se da će to doprinijeti gašenju velikog broja OPG, naročito malih, te smanjiti poljoprivredna proizvodnja.

– Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi kojim se mijenja 73 članka. Izmjene ovog Zakona vezane su za novu Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) od 2023. do 2027,, ali i za izradu Strateškog plana ZPP-a koji valjda, zbog nepostojanja zakonodavnog okvira, još nije poslan Europskoj komisiji na odobrenje. Napominjemo, da su brojne države članice svoj zakonodavno okvir u ovom području uskladile već 2021. s ciljem informiranja poljoprivrednika o obvezama koje ih čekaju.

– Dan ranije (28. srpnja 2022) objavljen je i novi nacrt prijedloga Zakona o hrani s čijom izradom se oteže više od tri godine. No savjetovanje za ovaj prijedlog traje do 28. kolovoza 2022., dakle punih 30 dana kako je i pripisano Zakonom o pristupu informacijama. Vjerojatno zbog grižnje savjesti.

Ne može se naći opravdanje za skraćivanje roka savjetovanja s javnošću, osim činjenice da se kasni, a to i nije neka novost u radu Ministarstva poljoprivrede o čemu smo već više puta govorili i pisali. Naime ti isti zakoni koji su sada „žurni” prema prijedlogu Plana zakonodavnih aktivnosti Vlade Republike Hrvatske za 2022. godinu trebali su biti doneseni krajem prvog ili drugog tromjesečja ove godine.

Sami poljoprivrednici znaju koliko su ti zakoni važni za njih. O njima ovise njihove potpore kao i njihovo ukupno poslovanje. Ovim putem pozivamo obiteljska poljoprivredna gospodarstva, agronome i sveukupnu javnost da se aktivno uključe u savjetovanje i daju svoje prijedloge – priopćili su iz Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *