Sindikat Prosvjetitelj u Požeško-slavonskoj županiji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Sindikat Prosvjetitelj od nedavno ima svoj ogranak i u Požeško – slavonskoj županiji, a za voditelja ogranka Sindikata Prosvjetitelj u Požeško-slavonskoj županiji članovi

Sindikata izabrali su sveučilišnog specijalista ekonomije Predraga Livaka, zaposlenika Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, koji je nedavno izabran u Izvršni odbora Sindikata Prosvjetitelj na nacionalnoj razini.

U nastavku je nekoliko rečenica o osnivanju i o ciljevima Sindikata.

Kroz razmjenu iskustava i prijedloga na sastancima na kojima su se okupili nastavnici i djelatnici u odgojno-obrazovnom sustavu formirala se i ideja o osnivanju sindikata kao optimalnog načina za obranu prava radnika i otpor nelogičnim odlukama koje nas sve u većoj ili manjoj mjeri pogađaju.

Sindikat Prosvjetitelj je nastao iz nužde. Nitko od osnivača nije planirao osnovati sindikat i baviti se agitiranjem, koordiniranjem, razgovorima s odvjetnicima i papirologijom. Mi smo, velikom većinom, nastavnici i zanimaju nas predmeti koje predajemo i unapređenje školstva čija se kvaliteta u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina pod atmosferom korupcije, cinizma i straha kontinuirano srozava. Nije na odmet dodati da velik broj nas upravo smatra da su državne mjere „borbe“ protiv epidemije bolesti COVID-19 samo ubrzale taj trend.

Od nastavnika se u ove dvije školske godine očekivalo da rade dvostruki posao, organizirajući i redovitu i takozvanu „nastavu na daljinu“, da komuniciraju s epidemiolozima, sastavljaju izvješća i glume liječnike opće prakse, da gube glas predajući s maskom preko lica i sl.; a sve bez promjene postojećih ugovora o radu koje imaju s poslodavcima.

Mnogi djelatnici u odgoju i obrazovanju drže takav odnos prema radu nedopustivim,kap koja je prelila čašu bila je najava mogućnosti obveznog testiranja na prisutnost virusa i uvođenja COVID-potvrda za radnike u odgojno-obrazovnom sustavu. Zato smo odlučili osnovati vlastiti sindikat.

Jasno je da mi prosvjetari možemo pretrpjeti puno toga, međutim, i mi imamo svoje granice. U ovom slučaju, granica koju smo povukli nema veze s invazivnosti i neugodnosti samog BAT-testa, pa čak niti s jasnom agendom državne vlasti da na taj način ucijeni ljude kako bi prihvatili postojeće cjepivo protiv bolesti COVID-19, što je očito neučinkovit medicinski postupak bez dugoročnih studija o njegovoj sigurnosti.

Ono što ne trpimo jest diskriminacija koju takve odluke stvaraju. Ne trpimo gaženje ljudskih prava. Ne trpimo jednoumlje i iracionalne zakone koji stvaraju podjele među nama i siju razdor jer oni potkopavaju samu srž našeg poziva. Nas zanima kako se suprotstaviti autoritarnoj vlasti i obraniti naša prava, vraćajući radu dostojanstvo, a djeci budućnost.

Za te ciljeve smo spremni boriti se svim raspoloživim sredstvima jer ne prihvaćamo život u društvu temeljenom na strahu, prisilama i ucjeni.

Iako je naš sindikat nastao kako bi okupio odgojno-obrazovne djelatnike u toj borbi, zbog upita ostalih radnika kojima je potrebna pravna zaštita i koji dijele naše ciljeve i privrženost liberalnim načelima, odlučili smo omogućiti i radnicima drugih struka da pristupe našem sindikatu, kao i umirovljenicima.

Sudjelujemo u velikoj borbi u kojoj diskriminatorne mjere povezane s COVID-potvrdama i testiranjem pogađaju sve državne i javne službenike, a nesumnjivo i sve savjesne građane Republike Hrvatske.

Ako želimo uspjeti i obraniti svoja prava, više nego ikada potrebno nam je zajedništvo!

Ovo su neki od naših ciljeva:

-zalagati se za poštivanje i obranu ljudskih prava i sloboda, kao i pravne države i demokracije

-boriti se protiv svake diskriminacije

-zaštititi dostojanstvo radnika

-omogućiti sigurno okružje i djelatnicima i učenicima bez medicinskih intervencija bilo koje vrste

-zaštititi i unaprijediti materijalne i socijalne interese članova

-poboljšati opće uvjete rada članova

-otvoreno komunicirati sa članovima sindikata

-zaštititi prava iz radnog odnosa (individualna i kolektivna) posebno u pogledu plaća, zaštite na radu, socijalne i zdravstvene zaštite

-naknada štete kod ozljede na radu

-zaštita kod nezakonitog otkaza

-pravna pomoć odvjetnika pri zaštiti prava iz radnog odnosa, i drugi ciljevi kao i informacije o učlanjenju u Sindikat se mogu pronaći na web stranici Sindikata Prosvjetitelj:
https://www.sindikat-prosvjetitelj.hr 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika