Dožupan Troha sudjelovao na Sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, sudjelovao je na 62. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, koja se ovoga puta održala u povijesnoj Istarskoj sabornici, u Poreču.

Uz župane, sjednici je prisustvovao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koji je više rekao o povećanju troškova energenata i prijevozu učenika.

„Ministarstvo je svjesno povećanja cijena energenata uslijed pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, ali i višestrukih povećanja troškova ne samo u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, već i institutima i sveučilištima. Dati ćemo podršku povećanju decentraliziranih sredstava, ali o državnom proračunu brine Ministarstvo financija. Vlada RH svjesna je tih problema i ja vjerujem da će doći do pomaka unutar decentraliziranih sredstava.“ – poručio je ministar Fuchs.

Županije, kao osnivači većine osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske, zbog poremećaja na svjetskom tržištu opskrbe, prvenstveno uzrokovane ratom u Ukrajini, dobivaju sve veće račune za troškove energenata i prijevoz učenika. Ti računi plaćaju se sredstvima za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba osnovnog i srednjeg školstva, tzv. decentraliziranim sredstvima koje osigurava Vlada Republike Hrvatske kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić u svome obraćanju istaknuo je kako je veliki broj osnivača osnovnih i srednjih škola i prije naglog i značajnog porasta troškova, osiguravao značajna vlastita financijska sredstva za redovan rad osnovnih i srednjih škola. „Bez obzira i na značajna ulaganja u energetsku učinkovitost zgrada osnovnih i srednjih škola njihovo održavanje postalo je značajni financijski teret za osnivače.“ – istaknuo je Marušić.

Na dnevnom redu sjednice našlo se više aktualnih tema, a na prijedlog istarskog župana Borisa Miletića, zaključci s ciljem hitnog zaustavljanja bespravne gradnje koja je posebno izražena u jadranskim županijama, jednoglasno su prihvaćeni od strane svih nazočnih.

Izvor tekst/foto: PSŽ/Kristijan Toplak

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *