Slavonski je duži: Most Drava kod Osijeka premašio je Pelješki za stotinu metara!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Pelješki most svakako je najimpozantniji u Hrvatskoj, no sa svoja 2404 metra nije i najduži.
Premašio ga je most Drava u sklopu koridora 5C, i to za čak stotinu metara. Godinama je novi most na Dravi, u Petrijevcima nadomak Osijeka izazivao čuđenje, pa čak i podsmijehe jer to je velebno zdanje, kada je dovršeno 2016., vodilo – ravno u polje.
Most Drava najduži je, inače, ovješeni most u Hrvatskoj, proteže se na 2507 metara, a danas od njega vodi i cesta prema Baranji koja poprima završne obrise – prenosi Večernji list.

Treći najduži hrvatski most jest onaj koji spaja otok Krk s kopnom. Krčki most dužine je 1430 metara, a otvoren je u srpnju 1980. godine. Isticao se svojim armiranim betonskim lukom od kopna do otočića Sveti Marko, raspona 390 metara, što ga je u vrijeme gradnje činilo najvećim takvim na svijetu. Zbog udara bure nerijetko je zatvoren za promet teretnih vozila, a velika je prijetnja tome mostu i sol.
Domovinski most u Zagrebu proteže se na 840 metara, a preko Save spaja prigradska naselja s Radničkom cestom. Prva su vozila njime prošla 2007. godine. Most dr. Franja Tuđmana, prijašnji Most Dubrovnik, dugačak je 518 metara i povezuje dvije obale zaljeva Rijeke dubrovačke. U nazivu je primjetna nestandardna deklinacija imena Franjo, tipična za dubrovački kraj.
Šibenski most dug je 390 metara, a otvoren je točno na današnji dan 1966. godine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *