Slijepa i slabovidna djeca i Glas Slavonije pretvorila u maštovite taktilne slike

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Ne)vidljive slike naziv je izložbe radova, odnosno taktilnih slika, slijepih i slabovidnih osoba koja je u ponedjeljak otvorena u foajeu Kulturnog centra Osijek u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa i 30 godina rada Odjela integracije Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” – prenosi Glas Slavonije.

– Odjel integracije brine se o djeci s oštećenjem vida i u svom uredu u Osijeku. Kolegica, prof. Tanja Parlov, koja je postavila izložbu, dolazi u Osijek i održava terapijske likovne radionice s djecom oštećena vida. Na izložbi su izložene taktilne slike koje su pod njezinim stručnim vodstvom izradile osobe oštećenog vida iz Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” u Osijeku. U Centru kontinuirano, predano i ustrajno radimo na pomoći i integraciji mladih u njihovu zajednicu – rekla je Ivana Rotim, ravnateljica.

Tanja Parlov u Osijeku dolazi već sedmu godinu.

– Jednom mjesečno imamo radionice s djecom. Ovu smo izložbu posvetili baš slijepim učenicima, jer je neobično da slijepi rade na plohi. Naime, moj program počinje od prostora i prvo učimo i doživljavamo prostor kakav jest, dakle, trodimenzionalan, kroz makete, kroz malu plastiku, skulpture, izrađujemo reljefe… Tek kad smo doživjeli to prostorno, trodimenzionalno, stvarno, tek onda možemo razumjeti plohu i crtež i tada možemo raditi na plohi. Našla sam tehniku koja nam je zgodna – to je papirna kaša koju pravimo sami tako da recikliramo stare novine, pa i Glas Slavonije, pretvarajući i vaše dnevne novine u umjetnost. Time možemo jako lijepo graditi likove i crteže – pojasnila je Parlov.

Izloženi su radovi uglavnom u bijeloj boji jer osobe koje su rođene slijepe, koliko god se ljudi trudili da im objasne boje, to ne razumiju. “Njihov svijet ni po sjećanju nije vizualan, nego je isključivo taktilan. Tako da su slike uglavnom bijele, ima nešto sivih, imamo i jednu djevojku koja je izgubila vid, ali se sjeća boja, pa se koristi bojama koje ja po njezinoj želji izmiješam. Imamo nešto u jakom kontrastu, crno i bijelo, jer neke osobe ipak imaju podražaj svjetla, pa im je onda važno da se bar malo nazire to svjetlo u njihovoj slici. Motivi su iz stvarnog svijeta, iz mašte, bavimo se kompozicijskim načelima, ritmovima… – pohvaljuje profesorica autore slika.

Izložba će biti postavljena do 21. listopada. 

D. Pejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)