Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega i Tjednik
KRONIKA požeško-slavonska, organiziraju po 9. puta u našem kraju gastro
manifestaciju 9. „Sarmijada“, koja će se održati u Hotelu Grgin Dol u Požegi u
subotu 25. studenog s početkom od 13 sati. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad
Požega, TZ Grada Požege i Požeško-slavonska županija, a manifestaciju svojim
sponzorstvom podržavaju poduzetnici, OPG-ovi, obrti i tvrtke.
Cilj ove manifestacije je popularizacija ovog starog i gotovo autohtonog jela, vrlo
čestog na slavonskoj trpezi. Iako njeno porijeklo dolazi s istoka u našim krajevima se
udomaćila i nezaobilazno je jelo slavonskog domaćeg slijeda, posebno nedjeljnih i
blagdanskih objeda, a poznata je kao obvezna na svadbama, kirvajskim objedima i
drugim većim druženjima. Jelo je to od sjeckanog ili mljevenog mesa s dodatkom
riže, zamotano u list kiselog kupusa uz dodatak suhog mesa. U nekim krajevima
mota se i u list svježeg bijelog kupusa, raštike ili list od vinove loze.
Sarma je jelo koje se ne priprema svaki dan nego uz neke običaje i blagdanske
objede pozivamo sve KUD-ove, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana,
udruge vinara, restorane, seoska turistička imanja, grupe i pojedince da se prijave na
natjecanje i pravu reviju sarme. Na dosadašnjim sarmijadama učestvovali su
natjecatelji iz svih pet slavonskih županija. Za svaku grupu bit će osiguran stol tako
da će se moći prezentirati običaj postavljanja stola i ponudu hrane iz svoga kraja,
onako kako su to radili nekada naši stari. Naravno centralni dio stola zauzimat će
kraljica stola – sarma, a uz nju se mogu servirati i ostala tradicionalna jela i pića. Na
natjecanju za najbolju sarmu, 3 nagrade i priznanja, nagradit će se najbolje uređeni
stol te domaćica stola koja će najbolje prezentirati svoju sarmu.
Hodogram: okupljanje od 1300 sati u Hotelu Grgin Dol u Požegi,
od 1400 sati ocjenjivanje sarme, najljepše uređenog stola, prezentacija sarme,
od 1500 sati proglašenje pobjednika i uručenje nagrada, a nastavku druženje uz
tamburašku glazbu, degustacije posebnih sarmi i objedovanje sarme.
Pozivamo Vas da sa svojim društvom, udrugom ili zajednicom sudjelujete na ovoj
gastro manifestaciji 9. Sarmijada, uzmete aktivno učešće, priredite najbolju sarmu i
budete naš šampion Sarmijade. Obveza sudionika i natjecatelja je da na stol donesu
svoju pripremljenu gotovu sarmu za ocjenjivanje stručnom povjerenstvu i kasnije za
objedovanje za svojim stolom. Očekujemo Vašu prijavu s brojem gostiju za stolom
na mob: 098/464-174 ili e-mail [email protected]
Unaprijed zahvalni organizatori.
Sljedećeg vikenda održava se 9. Sarmijada
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp