Sljedećeg vikenda održava se 9. Sarmijada

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega i Tjednik
KRONIKA požeško-slavonska, organiziraju po 9. puta u našem kraju gastro
manifestaciju 9. „Sarmijada“, koja će se održati u Hotelu Grgin Dol u Požegi u
subotu 25. studenog s početkom od 13 sati. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad
Požega, TZ Grada Požege i Požeško-slavonska županija, a manifestaciju svojim
sponzorstvom podržavaju poduzetnici, OPG-ovi, obrti i tvrtke.
Cilj ove manifestacije je popularizacija ovog starog i gotovo autohtonog jela, vrlo
čestog na slavonskoj trpezi. Iako njeno porijeklo dolazi s istoka u našim krajevima se
udomaćila i nezaobilazno je jelo slavonskog domaćeg slijeda, posebno nedjeljnih i
blagdanskih objeda, a poznata je kao obvezna na svadbama, kirvajskim objedima i
drugim većim druženjima. Jelo je to od sjeckanog ili mljevenog mesa s dodatkom
riže, zamotano u list kiselog kupusa uz dodatak suhog mesa. U nekim krajevima
mota se i u list svježeg bijelog kupusa, raštike ili list od vinove loze.
Sarma je jelo koje se ne priprema svaki dan nego uz neke običaje i blagdanske
objede pozivamo sve KUD-ove, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana,
udruge vinara, restorane, seoska turistička imanja, grupe i pojedince da se prijave na
natjecanje i pravu reviju sarme. Na dosadašnjim sarmijadama učestvovali su
natjecatelji iz svih pet slavonskih županija. Za svaku grupu bit će osiguran stol tako
da će se moći prezentirati običaj postavljanja stola i ponudu hrane iz svoga kraja,
onako kako su to radili nekada naši stari. Naravno centralni dio stola zauzimat će
kraljica stola – sarma, a uz nju se mogu servirati i ostala tradicionalna jela i pića. Na
natjecanju za najbolju sarmu, 3 nagrade i priznanja, nagradit će se najbolje uređeni
stol te domaćica stola koja će najbolje prezentirati svoju sarmu.
Hodogram: okupljanje od 1300 sati u Hotelu Grgin Dol u Požegi,
od 1400 sati ocjenjivanje sarme, najljepše uređenog stola, prezentacija sarme,
od 1500 sati proglašenje pobjednika i uručenje nagrada, a nastavku druženje uz
tamburašku glazbu, degustacije posebnih sarmi i objedovanje sarme.
Pozivamo Vas da sa svojim društvom, udrugom ili zajednicom sudjelujete na ovoj
gastro manifestaciji 9. Sarmijada, uzmete aktivno učešće, priredite najbolju sarmu i
budete naš šampion Sarmijade. Obveza sudionika i natjecatelja je da na stol donesu
svoju pripremljenu gotovu sarmu za ocjenjivanje stručnom povjerenstvu i kasnije za
objedovanje za svojim stolom. Očekujemo Vašu prijavu s brojem gostiju za stolom
na mob: 098/464-174 ili e-mail [email protected]
Unaprijed zahvalni organizatori.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)