Sočni kolač s jabukama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Divan mirisni i sočni kolač od prhkog tijesta nadjeven finom kremom od jabuka, grožđica i slatkog vrhnja koji osvaja sva osjetila.
Tijesto:
– 65 dag brašna
– 20 dag šećera
– 2 jaja
– 40 dag margarina
– malo soli

Nadjev:
– 15 dag grožđica
– 4 žlice ruma
– 2 kg kiselkastih jabuka
– sok od limuna
– 1 puding od vanilije
– 7,5 dl slatkog vrhnja
– 1 vanilin šećer
– 12,5 dag šećera
– žumanjak za premazivanje

Priprema tijesta: Umijesiti prhko tijesto od brašna, margarina, soli, šećera i jaja, te ostaviti sat vremena na hladnom da odstoji.

Priprema nadjeva: Grožđice oprati i namočiti u rumu. Jabuke prepoloviti, očistiti od koštica i premazati limunovim sokom. Prašak za puding izmiješati sa 1,5 dl slatkog vrhnja, a 6 dl vrhnja skuhati sa šećerom i vanilin šećerom. Ukuhati prašak za puding i preliti preko jabuka.

Postupak: Polovicu tijesta razvaljati na namašten i pobrašnjen lim. Polovice jabuka napuniti grožđicama i utisnuti na razvaljano tijesto, jednu do druge. Jabuke preliti pudingom ukuhanim u slatkome vrhnju. Razvaljati drugu polovicu tijesta i prekriti kolač, pritisnuti rubove tijesta. Peći na 200 °C sat do sat i pol vremena. Petnaest minuta prije kraja pečenja izvaditi kolač i premazati razmućenim žumanjkom.

Recept iz knjige „Moji najbolji kolači“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *