ŠOKANTNO otkriće Zdravka Ronka o kandidatkinji za ravnateljicu Muzeja Marijani Matijević Pejić!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Prije svega dva dana, točnije 10. rujna 2023. godine na svom Facebook profilu, bivši saborski zastupnik, župan i dugogodišnji gradonačelnik Grada Požege Zdravko Ronko, javno je pozvao na povlačenje kandidature jednu od dvije kandidatkinje za ravnateljicu Gradskog muzeja Požega, Marijanu Matijević Pejić.
Kako gospođa Matijević Pejić isto nije učinila, gospodin Ronko danas je objavio šokantne činjenice i videozapis svjedoka, koji tvrdi da je pronađeni prsten dao tadašnjoj djelatnici Muzeja Marijani Matijević, a da ona prsten iz Rimskog vremena s natpisom “Incerum” pet mjeseci nije predala muzeju već je tražila potencijalnog kupca za isti. U ovome teško da će proći i bez nadležnih institucija, a priopćenje gospodina Ronka i priznanje svjedoka Tomislava Đuraka, koji je ujedno i pronalazač i darivatelj prstena Gradskom muzeju Požega prenosimo u nastavku:

“Dana 10.09.2023. javno sam putem medija zatražio od Marijane Matijević Pejić povlačenje kandidature za ravnateljicu Gradskog muzejaPožege podsjetivši ju na naš dogovor od08.04.2013.kojim sam kao ondašnji gradonačelnik Grada Požege prihvatio njenu molbu da ostane u Gradskom muzeju Požega do završetka svog vježbeništva uz uvjet da se u tom Muzeju više nikad ni ne pomisli zapošljavati. Budući je danas,12.09.2023.očito kako Marijana Matijević Pejić ignorira upućeni

joj poziv, još i više, naš dogovor od 08.04.2013., a oslobođen i nametnutog si zavjeta šutnje upoznajem i požešku javnost s razlozima takvog mog postupanja. Naime, do mene krajem ožujka 2013. dolazi informacija o jednom navodno vrlo značajnom arheološkom nalazu za povijest našeg Grada to upravo sa poznatog lokaliteta Tekić – Treštanovačka gradina na položaju između nekropole i termi, odnosno na mjestu gdje je 1938.g. pronađena ostava rimskog novca. Lijepo, navodno da je to srebrni prsten koji potvrđuje i ime lokaliteta Incerumi čim uhvatim vremena pobliže ću se s tim u Muzeju upoznati, baš me zanima.
Poslali ste
kako taj prsten nije u muzeju i odlazi u Zagreb, u Ministarstvo kulture (na koje se i inače ježim), kako je to šteta za Grad i kako se trenutno još nalazi kod nalaznika Kako sam od izvora dobio i broj mobitela nalaznika istog dana 07.04.2013.sam ga nazvao i zatražio da pristupi u Ured gradonačelnik i sobom ponese taj prsten Ispričao mi je cijelu priču o tome kako živi, čime se sve bavi, kako je našao taj prsten i što se sve s tim prstenom događalo…..

Sjećam se, pitao sam ga, onako rezolutno, hoćeš li ti taj prsten ostaviti tu kod mene ili ćemo to riješiti policijom jer taj prsten iz ovog Ureda izići neće, na što je odgovorio, kako mu je od početka i bila namjera predati nalaz našem Muzeju,

ali su mu nakon svega, posebno razgovora u Muzeju prije nekoliko dana svi oni postali sumnjivi pa bi radije predao Gradu jer je muzej ipak pod njim. Zadužena službenica sačinila je njegovu izjavu koju je potpisao predao mi prsten.

Nakon njegovog odlaska naložio sam ravnateljici muzeja Šperanda Mirjani da sačini dokument o primopredaji navedenog prstena(a o kojem je ona već i imala saznanja) temeljem kojeg sam dana 08.04.2013. isti i predao u Gradski muzej.
Poslali ste
Tog dana pozvao sam vježbenicu našeg muzeja Marijanu Matijević i nakon dosta mučnog i gadljivog razgovora,ipak i uz svu moju odioznost postigli smo dogovor. Dogovor je dogovor, ljudi se vežu za riječ, oni drugi za………….

Marijana Matijević Pejić očito je odlučila raskinuti dogovor, a ovo joj je odgovor:”
1. Izjava Đurak Tomislava
2. Potvrda o poklonu
3. Fotografije rimskog prstena
4. Incero, Inceri, Incerius – napisao dr. sc. Nikola Cesarik
5. Video zapis od 20.09.2022.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)